Бразилският министър на здравеопазването Едуарду Пазуелу заяви в четвъртък, че страната планира да ваксинира цялото си население срещу COVID-19 през 2021 г., предаде "Ройтерс". Той прогнозира, че половината граждани ще бъдат имунизирани до края на юни, а останалите по-късно през годината.

По време на изслушването в Сената Пазуелу каза, че Бразилия преговаря с толкова много биомедицински компании за закупуване на имунизационни материали, че ще разполага с много различни ваксини, което затруднява координацията.

Бразилия ваксинира срещу коронавируса цял град в Сао Пауло, тества заболеваемостта

Бразилия ваксинира срещу коронавируса цял град в Сао Пауло, тества заболеваемостта

Градът в момента регистрира много положителни случаи

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че бразилският биомедицински институт "Бутантан" планира да ваксинира цялото възрастно население на град с около 30 000 души срещу COVID-19, за да провери дали това намалява степента на заразяване. Това съобщиха в понеделник институтът и правителствените служители.

"Бутантан", който е под надзора на правителството на щата Сао Пауло, провежда проучването за масова ваксинация в Серана, град във вътрешността на щата, който има висок процент положителни случаи. Институтът ще използва CoronaVac, разработен от китайската Sinovac Biotech, който вече се използва на национално ниво в кампания за ваксиниране на здравни работници на първа линия и най-уязвимите групи.

До момента над 2 млн. бразилци във високорискови групи са били ваксинирани срещу COVID-19 от началото на имунизацията. Бразилия се нарежда на второ място в света по брой на починали по време на пандемията след САЩ, докато по брой на заразени е на трето място след САЩ и Индия. Експертите обръщат внимание най-вече на мутациите от Великобритания, Бразилия и ЮАР, които са по-вирулентни.

Бразилия с над 54 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Бразилия с над 54 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Още над 1200 починали от усложнения