Бразилският град Серана в сряда започна имунизация срещу коронавирус на цялото си пълнолетно население - първото подобно клинично изпитване в една от най-тежко засегнатите страни в света от пандемията на коронавируса. Амбициозната кампания за ваксиниране на 30 000 от 50 000 население на града ще позволи на властите да анализират въздействието на имунизацията върху пандемията, предаде АФП.

С изключение на бременни и кърмещи жени и тези, които са болни, всеки възрастен в града на около 300 километра от Сао Пауло ще получи две дози от препарата CoronaVac до 2 месеца. Инициативата е стартирана от института "Бутантан" под патронажа на щата Сао Пауло. Институтът произвежда ваксината CoronaVac, която е разработена от китайската фирма Sinovac.

"Това не е проста масова ваксинация. Целта на проучването е да се види колко ефективна е ваксинацията в дадена общност и с това да се идентифицира колективната ефикасност на ваксинирането на индивиди", каза Рикарду Паласиос, директор на клинични проучвания в "Бутантан". За кампанията са заделени около 60 000 дози от ваксината.

За провеждането на цялостното проучване, което ще продължи година и половина, са наети над 500 души. 

Бразилия ваксинира цялото население срещу коронавирус още тази година

Бразилия ваксинира цялото население срещу коронавирус още тази година

Според властите, до края на юни ще са имунизирани половината граждани

"Това проучване е уникално в света", заяви губернаторът на щата Сао Пауло Жоау Дория на пресконференция в Серана преди началото на кампанията. "Нашият град е много горд да вземе участие в този исторически момент. Не само нашето население ще бъде имунизирано, но и ще дадем своя принос за науката," каза кметът на Серана Лео Капители пред Франс прес.

Директорът на Бутантан Димаш Коваш каза, че Серана е избран, защото степента на замърсяване от 5 248 на 100 000 жители е най-високата в Сао Пауло. Серана е регистрирал над 2300 случая и 52 смъртни случая от Covid-19.

Бразилия е регистрирала почти 10 милиона случая и над 240 000 смъртни случая. За малко повече от месец повече от 5,5 милиона бразилци - 2,6% от населението - са имунизирани. Няколко градове обаче трябваше да преустановят своите имунизационни програми поради липса на дози ваксини.

Бразилия ваксинира срещу коронавируса цял град в Сао Пауло, тества заболеваемостта

Бразилия ваксинира срещу коронавируса цял град в Сао Пауло, тества заболеваемостта

Градът в момента регистрира много положителни случаи