Малки групи протестиращи се събраха в двата най-големи градове в Бразилия в неделя, за да демонстрират срещу задължителната за страната ваксина срещу коронавирус, предаде АП.

Те подкрепяйки кампанията за отхвърлянето ѝ, насърчавана от президента Жаир Болсонару. Скептиците като него се опасяват за вредите от продукта.

Хората, събрали се в центъра на Сао Пауло, призовават за отстраняването на губернатора на щата Сао Пауло Жоао Дория.

Той вече заяви, че жителите на щатите ще трябва да вземат ваксина, вероятно тази, разработена от китайската биофармацевтична компания Sinovac и местния институт Бутантан.

Болсанаро: Пандемията ще приключи скоро

Болсанаро: Пандемията ще приключи скоро

Здравният министър на Бразилия е в болница

Точно срещу китайски ваксини се обяви Болсонару.

Демонстранти, подкрепящи Болсонаро по въпроса, протестираха и на плажа Копакабана в Рио де Жанейро.

Проучване на PoderData тази седмица показа, че процентът на бразилците, които казват, че ще си поставят коронавирусна ваксина, е спаднал до 63% през октомври от 85% четири месеца по-рано. Процентът, отхвърлящ идеята за приемане на ваксина, се е увеличил до 22% от 8% през юли.

Бразилия съобщи за повече от 5,5 милиона потвърдени случая и около 160 000 души починали от COVID-19, като остава на челно място. Въпреки че разпространението на вируса е започнало да се забавя, експертите по обществено здравеопазване предупреждават хората да бъдат внимателни.

Припомняме, че Болсонару е известен скептик по отношение на пандемията, въпреки че самият той се разболя.

Той заяви, че пандемията в света скоро ще приключи и намекна, че от ваксината няма смисъл.

Бразилия с над 500 починали за денонощие

Бразилия с над 500 починали за денонощие

26 106 нови случая на коронавирус

Бразилският министър на здравеопазването Едуардо Пазуело, който влезе в самоизолация след заразяване с коронавирус, беше хоспитализиран в една от болниците в столицата.