Излизането от Обединеното кралство означава, че сделка за автомобилни нарушения вече не се прилага за британските шофьори в ЕС и обратно. Наречете го Брекзит дивидент, пише "Политико".

Превишаване на скоростта и други глоби, издадени на британски шофьори в ЕС - и обратно - вече не могат да бъдат прилагани след края на преходния период за Брекзит, коментираха френските власти пред "Таймс" в сряда.

Оттеглянето на Обединеното кралство от блока означава, че директива на ЕС от 2015 г., която обхваща трансграничния обмен на информация, свързана с пътни нарушения, позволяваща на държавите от ЕС да разменят данни за шофьорите и да изпращат наказания - вече не се прилага.

Британските шофьори все още могат да получават наказания на място, ако бъдат хванати от полицията, но на практика вече няма да получават глоби след завръщането си у дома. Същото се отнася и за шофьорите от ЕС в Обединеното кралство

През 2019 г. Франция регистрира 444 378 нарушения на птравилата за движение от британски шофьори, вариращи от използване на телефон по време на шофиране (135 евро) до нарушаване на ограничението на скоростта с над 50 километра в час (1500 евро).

Франция ще загуби до 60 милиона евро годишно в неплатени глоби, според френския автомобилен сайт Caradisiac.

Холандски митничари иззеха сандвичи с шунка от британски шофьори

Холандски митничари иззеха сандвичи с шунка от британски шофьори

На кадрите митничари със светлоотразителни жилетки обясняват