Холандска телевизия излъчи кадри с митничари, които иззеха сандвичи с шунка от шофьори, които са пристигнали с ферибот от Великобритания. Това е част от правилата след Брекзит, които забраняват внос в ЕС на личен багаж, който включва месо и млечни продукти, пише "Гардиън".

На кадрите митничари със светлоотразителни жилетки обясняват на шофьори на автомобили и камиони на фериботния терминал в Хук ван Холанд, че "не ви е позволено да вкарвате определени храни в Европа като месо, плодове, зеленчуци, риба, такива неща".

Някои шофьори попитаха дали могат да предадат месото и да запазят хляба. Един от митничарите отговори: "Не, всичко ще бъде конфискувано. Добре дошли в Брекзит, господине, съжалявам".

Забраната влезе на Нова година след изтичане на преходния период. Британското правителство предупреди, че пътуващите към Стария континент трябва да консумират и изхвърлят забранени продукти преди да пресекат границата.

В насоките се отбелязва, че от 1 януари 2021 г. няма да могат да се внасят в ЕС продукти от животински произход като месо и млечни продукти.

От Европейската комисия обявиха, че забраната е необходима, защото месото и млечните продукти могат да съдържат патогени, които могат да причинят заболявания в Общността.

Холандските митничари също публикуваха снимка с конфискувана храна. "От 1 януари повече не можете да внасяте храна от Великобритания", предупредиха те.