Обединеното кралство и Франция се договориха да работят заедно в следващите часове и дни, за да сложат край на продължаващия риболовен спор, съобщава БиБиСи.

През последната седмица напрежението се повиши заради липсата на разрешителни след Брекзит, издавани от Обединеното кралство на френски риболовни лодки. Това доведе до заплахи от Франция да блокира пристанищата си за британски кораби в отмъщение.

Но премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се съгласиха да работят по намирането на решение. Двамата проведоха неформална среща в Рим, където лидерите на най-богатите икономики в света, Г-20, водят преговори.

Според френски представители, Джонсън и Макрон са казали, че ще "работят за намиране на решение на проблема". В изявление на Елисейския дворец се казва, че двамата лидери "се споразумяха да продължат разговорите през следващите часове и дни относно лицензите за риболов".

Но също така се казва, че Макрон иска "да продължи диалога въз основа на взискателност, сериозност и уважение. Френският президент каза на колегата си за необходимостта от спазване на ангажиментите, поети съвместно от Обединеното кралство и ЕС в споразумението за Брекзит "

Въпреки че риболовът е малка част от британската и френската икономика, той играе голяма политическа роля през целия Брекзит. Но този конкретен спор започна, след като британски траулер бе задържан от Франция и друг глобен по време на проверките край Хавр в четвъртък.

Оттогава на преден план излезе по-широкият въпрос за това колко лиценза предоставя Обединеното кралство на Франция след Брекзит за риболов в британски води.

Франция бе ядосана от решението на Обединеното кралство и Джърси миналия месец да откажат лицензи за риболов на десетки френски лодки и твърди, че това нарушава сделката за Брекзит.

След това предупреди, че ще блокира британските лодки да разтоварят улова си в някои френски пристанища следващата седмица и ще затегне проверките на британските лодки и камиони, ако спорът за лицензите за риболов не бъде разрешен до вторник.

Франция също така заяви, че може да прекъсне доставките на електроенергия за Джърси, зависим от британската корона, както преди това заплаши през май.

Говорейки в събота, Джонсън призна, че има "турбуленция" в отношенията на Обединеното кралство с Франция, но настоя, че нещата, които обединяват двете страни, са по-важни от техните разделения.

Въпреки това неговият министър за Брекзит Лорд Фрост заяви в събота, че правителството "активно обмисля" стартирането на правен процес срещу Франция съгласно споразумението за Брекзит в резултат на "заплахите". "Ще продължим да говорим конструктивно, за да се опитаме да разрешим всички различия между нас, и призоваваме ЕС и Франция да се отдръпнат от реториката и действията, които затрудняват това.

В неделя френският министър за Европа Клемен Бон отговори на Фрост, като каза, че Франция "преговаря търпеливо и конструктивно в продължение на 10 месеца". Той отхвърли твърденията, че е имало технически проблеми, довели до проблемите, като каза: "Това не е технически проблем, това е политически избор и нарушение на сделката за Брекзит". "Един приятел, съюзник и отговорен партньор трябва да държи на думата си и да спазва законовите ангажименти".

Джонсън в разговор с Макрон изрази надежда, че Париж ще се откаже от заплахите за налагане на санкции срещу Лондон, се казва в изявление, разпространено в неделя от кабинета на ръководителя на британското правителство.

"Лидерите обсъдиха лицензите за риболов. Премиерът изрази дълбоката си загриженост от изявленията на френското правителство през последните дни, включително предложенията на френския премиер Жан Кастекс, че Великобритания трябва да бъде наказана за това, че е напуснала ЕС. Той изрази надеждата, че френското правителство ще намали остротата на изявленията си и ще се откаже от заплахите", се казва в изявление.

Британия може да спори с Франция, но нещата, които ги обединяват, са по-важни

Британия може да спори с Франция, но нещата, които ги обединяват, са по-важни

Джонсън сравни залеза на Римската империя с климата: Когато нещата започнат да се объркват, се объркват с изключителна скорост