Премиерът Борис Джонсън призна "турбуленция" в отношенията на Обединеното кралство с Франция, тъй като спорът за правата за риболов ескалира, пише БиБиСи.

След като на десетки френски лодки бяха отказани лицензи за риболов след Брекзит във водите на Обединеното кралство и Джърси, Франция заплаши да блокира пристанища за британски кораби.

Но Джонсън каза пред БиБиСи, че нещата, които обединяват Обединеното кралство и Франция, са много по-важни от това, което ги разделя.

Френският президент коментира, че спорът е тест за глобалното доверие в Обединеното кралство. Франция заяви, че ще предприеме "целенасочени мерки" срещу Обединеното кралство, ако спорът за лицензите за риболов не бъде разрешен до вторник.

Даунинг стрийт заяви, че е готова да продължи да работи с френското правителство за издаване на още лицензи, но ако Франция продължи със заплахите си, Обединеното кралство ще "действа по калибриран начин".

Притиснат как Обединеното кралство ще отговори на заплахите на срещата на групата от големи икономики на Г-20, премиерът обясни: "Ще се заемем и ще направим нещата, които са важни и за двете страни и ще се уверим, че работим заедно за справяне с големите проблеми, пред които е изправен света."

Той каза, че "има известна турбуленция в отношенията", позовавайки се на писмо, видяно от БиБиСи, в което френският премиер Жан Кастекс казва, че ЕС трябва да демонстрира в този спор, че "щетите от напускане на ЕС са повече, отколкото да останем".

"Ако някой от нашите партньори реши да наруши споразумението за търговия и сътрудничество, което сключихме, това е въпрос, който трябва да преследваме", каза Джонсън.

Правителството на Обединеното кралство коментира, че заплашените мерки на Франция - като блокиране на пристанища за британски лодки, увеличаване на проверките на британски стоки, лодки и камиони и дори намаляване на енергийните доставки - биха били нарушение на търговското споразумение с ЕС след Брекзит.

Премиерът също така предположи, че Обединеното кралство е загрижено, че Франция може да "вече да е в нарушение" на сделката.

Очаква се Макрон и Джонсън да имат неформална среща в рамките на срещата на върха на Г-20 в Рим в неделя.

Джонсън не изключи, Лондон да стартира механизъм за разрешаване на спорове с ЕС, за да оспори евентуални френски санкции, ако бъдат въведени. 

Франция задържа британски траулер, спорът за риболова се нажежава

Франция задържа британски траулер, спорът за риболова се нажежава

"Това не е война, но е битка"

Попитан дали смята, че френското поведение е неприемливо, Джонсън каза пред БиБиСи, че приоритетът за Обединеното кралство и Франция е постигането на напредък в справянето с изменението на климата в преговорите на срещата на върха на Г-20 и на COP26 в Глазгоу.

Говорейки от Колизеума в Рим, той се позова на разпадането на Римската империя, "това, което искаме да направим, е да накараме света да се съсредоточи върху заплахата, пред която е изправено човечеството".

Светът рискува да се върне назад, ако не се предприемат действия за борба с изменението на климата и може да падне "с изключителна скорост" като Римската империя, каза Джонсън, цитиран от "Политико".

Джонсън каза, че римските реликви "са фантастично напомняне, memento mori за нас днес, за един много много важен факт, който понякога се поставя под въпрос от това, което е ​​ поглед към историята. И това е, че човечеството, цивилизацията, обществото могат да вървят назад, както и напред."

Той добави, че "когато нещата започнат да се объркват, те могат да се объркат с изключителна скорост. И видяхте, че с упадъка и падането на Римската империя и се страхувам да кажа, че това е вярно днес, че ако не се справим правилно с изменението на климата, можем да видим, как нашата цивилизация, нашият свят също се връщат назад."

"Когато Рим падна, човечеството стана много по-малко грамотно като цяло. Хората загубиха способността да четат, загубиха способността да рисуват с усещане за перспектива", каза Джонсън, добавяйки, че е притиснал президента на Китай Си Дзинпин за използването на въглища от страната му по време на телефонен разговор в петък.

Джонсън обясни, че без действия за справяне с климатичната криза "ще оставим на бъдещите поколения живот, много по-малко приятен от нашия. Движения на населението, огромни миграции, но също и недостиг на храна, недостиг на вода, конфликти, причинени от изменението на климата."

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 обещаха да се справят с екзистенциалното предизвикателство климата

Г-20 отговаря за около 80% от глобалните емисии на парникови газове