Великобритания съобщава за значително намаляване на количеството ваксини срещу COVID-19, налични от 29 март, поради съкращаване на производствените доставки, съобщава "Ройтерс".

Великобритания е на път да постави първа доза срещу COVID-19 на половината от всички пълнолетни през следващите няколко дни и ваксинира с първа доза 25 милиона британци до сряда.

Здравният секретар Мат Ханкок коментира, че доставките често варират, но страната ще може да ваксинира приоритетни групи до 15 април и всички възрастни до края на юли.

В писмо, изпратено до държавната здравна служба, се казва, че ще има "значително намаляване на предлаганите седмично доставки от производителите в началото на седмицата, започваща на 29 март, което означава, че обемите за първите дози ще бъдат значително ограничени".

"Понастоящем те прогнозират, че това ще продължи за период от четири седмици в резултат на намаляване на предлагането на национални входящи ваксини." Ханкок не коментира защо ще има такова намаление.

ЕС заплаши в сряда да забрани износа на ваксини COVID-19 за Великобритания, за да защити оскъдни дози за собствените си граждани, тъй като изрази разочарование от липсата на доставки от AstraZeneca във Великобритания за Европа.

ЕС заплаши да наложи още по-голям контрол над износа на ваксини

ЕС заплаши да наложи още по-голям контрол над износа на ваксини

От 30 януари ЕС въведе система, която изисква разрешение за износ на ваксини

Доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, публикуван в сряда, показва, че 31 щата не успяват да постигнат целта си с ваксинация. За разлика от тях, Аризона и Монтана постигат равнопоставеност в обхвата на ваксините, насочвайки ваксините към окръзи с повече икономически и социални недостатъци. Три други щата - Аляска, Минесота и Западна Вирджиния - се справят доста добре по тази мярка, се казва в доклада.

CDC разглежда окръг по окръг случаите на хората, получаващи поне една доза ваксина. Покритието е по-ниско в окръзите с повече икономически и социални проблеми, измерено чрез индекса на социална уязвимост на CDC. Това е мярка, съчетаваща фактори като бедност, образование, пренаселено жилище и расово и етническо малцинство.

Средното за страната покритие с ваксиниране е 15,1%, се казва в доклада. В по-заможните окръзи обхватът е 15,8%. В по-бедните окръзи обхватът е 13,9%.

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

Нов удар за ваксинационната програма в Европа