Британските граждани, живеещи в Европейския съюз, изпитват затруднения при достъпа до обезщетения, услуги и работни места, заяви вътрешният министър Прити Пател в сряда, говорейки по повод петата годишнина от гласуването за Брекзит, съобщава АФП. 

За гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, имиграционните служители обявиха 28-дневен срок, за да кандидатстват за правото да останат.

Пател обвини страните от ЕС в несправедливо отношение към британците, пет години след като над 51 процента от британците гласуваха за напускане на блока след кампания, водена от премиера Борис Джонсън.

Пател цитира "редица съобщени случаи, в които на граждани на Обединеното кралство в ЕС се искат документи за пребиваване, които не е необходимо да притежават, като им се пречи да получат достъп до обезщетения и услуги и имат проблеми с правото си на труд".

Освен това, каза тя, британците имат проблеми и с пътуването до ЕС, британски граждани са "изправени пред смущения при качване в самолет и влизане".

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Много хора са се забавили заради пандемията

Пател подчерта, че е "единствено правилно е ЕС да спазва задълженията си относно правата на гражданите, точно както Обединеното кралство е направило за гражданите на ЕС в Обединеното кралство", обяснявайки програмата за уседналост на Великобритания за граждани на ЕС като "много щедра".

Крайният срок за гражданите на ЕС да кандидатстват за оставане е 30 юни. Около 5,3 милиона граждани на ЕС са подали заявления за права на пребиваване във Великобритания, според правителствени данни, но БиБиСи съобщава, че около 400 000 случая остават нерешени.

Пател призова гражданите на ЕС да спазят крайния срок за кандидатстване за пребиваване в Обединеното кралство, но заяви, че тези, които го пропуснат на разумни основания, все още ще могат да кандидатстват.

Миграционният министър Кевин Фостър заяви в сряда, че такива изключения ще включват деца, чиито родители не са кандидатствали за тях, или хора, които са имали сериозно заболяване, което им е попречило да кандидатстват.

Фостър каза, че имиграционните служители ще могат да издават 28-дневни известия на хора, които може да имат право да кандидатстват, например при провеждане на имиграционни набези.

Много държави от ЕС имат прозорци от една година или по-малко за еквивалентните си схеми за британски граждани, посочи Пател, отбелязвайки, че "френската в момента е отворена за по-малко от девет месеца".

След референдума за Брекзит през 2016 г. е въведен уреден статут за граждани на ЕС или Европейското икономическо пространство, които живееха в Обединеното кралство, което им позволява да запазят същите права на пребиваване, пътуване, заетост и достъп до здравеопазване и обезщетения.

Нараствало разочарованието у Великобритания от ЕС, не получавала нищо в замяна

Нараствало разочарованието у Великобритания от ЕС, не получавала нищо в замяна

Ирландия отвърна остро