Британската армия ще се мобилизира "за да посрещне новата заплаха, пред която сме изправени", след като Русия използва сила, за да завземе територия от Украйна и "за да предотврати войната" в Европа, коментира командващият армията във вторник.

В изказване в Кралския институт за обединени служби (RUSI), британският началник на генералния щаб генерал Патрик Сандърс каза, че въоръжените сили на страната трябва да бъдат подготвени да предотвратят разпространението на сухопътната война в Европа.

Сандърс каза, че мащабът на войната в Украйна е "безпрецедентен", като твърди, че руската армия е с 33 000 убити, ранени, изчезнали или пленени, а броят на жертвите за украинските защитници е 200 на ден.

Великобритания увеличава разходите си за отбрана

Великобритания увеличава разходите си за отбрана

В момента Обединеното кралство харчи около 2% от БВП за отбрана

Генералът посочи също, че поради "умишлени атаки на Русия" са убити 4700 цивилни, а 8 милиона са бежанци.

"Външният характер на европейската сухопътна война не е просто някаква проява на далечни буреносни облаци на хоризонта. Можем да го видим сега", добави Сандърс.

"През всичките си години в армията не съм виждал толкова ясна заплаха за принципите на суверенитета и демокрацията и свободата да живеем без страх от насилие, колкото бруталната агресия на президента Путин и неговите експанзионистични амбиции".

"Вярвам, че живеем през период от история, толкова дълбок като този на нашите предци преди 80 години. И сега, както и тогава, нашият избор ще има непропорционален ефект върху бъдещето."

Сандърс оприличи сегашната ситуация с времето преди Втората световна война. "Това е нашият момент от 1937 г. Ние не сме в състояние на война, но трябва да действаме бързо, за да не бъдем въвлечени в такава от неуспех да се сдържа териториално разширяване".

Сергей Лавров: ЕС и НАТО сформират коалиция за война с Русия

Сергей Лавров: ЕС и НАТО сформират коалиция за война с Русия

Той направи аналогия с периода преди Втората световна война

В първата си голяма реч, откакто пое поста като началник на армията, Сандърс каза, че ще "направи всичко по силите си, за да гарантира, че британската армия играе своята роля в предотвратяването на войната". "Така че отсега армията ще има единствен фокус да се мобилизира, за да посрещне днешната заплаха и по този начин да предотврати войната в Европа.

"Това не е бързане към война... вместо това е ускоряване на най-важните части от бъдещи войници, смела програма за модернизация, преминаване към позиционна стратегия, повишен фокус върху готовността и въоръжение, обучение при по-широко институционално обновление, което създава културата, необходима за победа, ако бъде призован този процес".

"Ще му дадем име Операция мобилизиране (което) ще бъде основният фокус на армията през следващите години."

Сандърс каза, че мобилизацията ще бъде реализирана под четири основни линии, които са повишаване на готовността, ускоряване на модернизацията, преосмисляне на тактиката на войната и преглед на структурата на армията.

Новият шеф на британските военни: Да сме готови да се бием за Европа

Новият шеф на британските военни: Да сме готови да се бием за Европа

Британската армия и съюзниците сега трябва да са способни да победят Русия