Европейският съюз (ЕС) сформира коалиция с НАТО за война с Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в петък на пресконференция след разговори с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, предава ТАСС.

"Когато започна Втората световна война, Хитлер събра под знамето си значителна част, ако не и повечето, от европейските страни за войната срещу Съветския съюз", каза той. Ето и сега, по същия начин, включително ЕС и НАТО, те събират подобна съвременна коалиция за борба и дори и като цяло за война с Руската федерация. Ще разгледаме всичко това много внимателно."

Политическата линия на Европейския съюз потвърждава нежеланието му да се стреми към създаване на единно пространство от Атлантическия до Тихия океан и да изпълнява споразуменията с Русия за развитие на общи пространства в хуманитарната сфера, както и в сферите на икономиката и сигурността, каза Лавров.

"Европейският съюз доказва, че не иска никакви обединяващи тенденции в Европа, че не изпълнява и няма да изпълни съществуващите споразумения между Руската федерация и страните от ЕС относно развитието на общи пространства в икономиката, в хуманитарната сфера, в областта на вътрешната сигурност. И не иска да изпълнява онези задачи, които бяха формулирани в съответствие с високите цели за създаване на общо пространство от Атлантическия до Тихия океан. Всичко това остана назад, всичко това е в миналото",завърши той.

Лавров пред БиБиСи: Ние не нахлухме в Украйна и не се срамуваме да покажем какви сме

Лавров пред БиБиСи: Ние не нахлухме в Украйна и не се срамуваме да покажем какви сме

Лавров не се интересува какво вижда Запада