Икономиката на Великобритания се е свила повече от първоначалната оценка между януари и март. Спадът е с 2,2%, което е най-голямото понижение от 1979 година насам, показват официални данни.

Националната статистическа служба (ONS) ревизира първоначалната си оценка за свиване от 2%, като всички основни икономически сектори бележат спад, пише BBC, предаде Money.bg.

Борис Джонсън: Нуждаем се от Рузвелтов подход за възстановяванe на икономиката

Борис Джонсън: Нуждаем се от Рузвелтов подход за възстановяванe на икономиката

Мисля, че това е моментът за Рузвелтов подход във Великобритания

През март се наблюдаваше значително икономическо въздействие, след като пандемията на новия коронавирус започна да има ефект.

Свиването през първото тримесечие сега е най-големият спад от около 40 години - от периода юли-септември 1979 година.

Но с блокирането на коронавируса, което влезе в сила на 23 март, второто тримесечие всъщност ще покаже пълния удар върху втората икономика в Европа.

Тревожни данни за икономиката на Великобритания

Тревожни данни за икономиката на Великобритания

Възстановяване се очаква едва през 2023 г.

Последните месечни данни на ONS показаха още, че икономиката се е свила с 20,4% през април - най-големият спад за един месец от началото на воденето на статистика.

Сегашното свиване е три пъти по-голямо от спада, наблюдаван през целия икономически удар от 2008-2009 година.

По-късно днес Борис Джонсън трябва да даде своята реч за възстановяването на икономиката на страната от Covid-19. Очаква се премиерът да мотивира използването на коронакризата за справяне с големи нерешени предизвикателства за страната. Между действията на правителството вероятно ще бъдат изложени планове за ускоряване икономическия растеж с 5 милиарда паунда, които ще бъдат вложени в големи инфраструктурни проекти.

ДВ: Икономиката на Великобритания полита в пропастта

ДВ: Икономиката на Великобритания полита в пропастта

Джонсън разчита да се оправдае с пандемията...