Повече от 60 британски депутати от Консервативната партия изпратиха писмо на премиера Тереза Мей с искане за бързо и чисто отцепване от ЕС, съобщава "Ройтерс".

Според агенцията депутатите оказват натиск върху Мей да подкрепи "твърд" Брекзит преди среща, на която ще бъде решена позицията на Великобритания на преговорите с ЕС.

Нова британска партия, вдъхновена от Макрон, започна кампания за спиране на Брекзит

Нова британска партия, вдъхновена от Макрон, започна кампания за спиране на Брекзит

Възнамеряваме да сме твърди за Брекзит

Британското правителство и консерваторите остават разединени за Брекзит. Лондон отбелязва, че Обединеното кралство ще спази срока и ще напусне ЕС в 23,00 часа по Гринуич на 29 март 2019 г.

62-ма консерватори настояват за по-твърд подход по редица въпроси, включително и по отношение правото на Острова да не спазва правилата на ЕС след напускането си, както и условията за преходния период.

ЕС реже Великобритания да е със статута на Норвегия и Швейцария след Брекзит

ЕС реже Великобритания да е със статута на Норвегия и Швейцария след Брекзит

Великобритания сама затваряла вратата за подобно нещо

Вашето правителство трябва да има възможността да променя британските закони и правила щом напуснем, пише в писмото, под което са се подписали бившият партиен лидер Иън Смит и бившият министър Прити Пател.

В писмото депутатите отбелязват, че ще подкрепят преходен период, ако всички детайли са напълно договорени до март 2019 г.

Великобритания трябва да променя законодателството си без разрешението на Брюксел от напускането си на ЕС, настояват депутатите.

ЕС многократно призова Мей да изясни позицията на Лондон как вижда бъдещите отношения между Великобритания и съюза.

Борис Джонсън плаши с "катастрофа" при опит за стопиране на Брекзит

Борис Джонсън плаши с "катастрофа" при опит за стопиране на Брекзит

Брекзит не отслабвал "геостратегическата позиция" на страната му

В четвъртък премиерът ще бъде домакин на министерска среща, на която трябва да бъде постигнато споразумение между фракциите. През следващите седмици се очаква премиерът да разкрие плановете си по време на реч преди да започнат официалните търговски преговори през март.

Междувременно правителствен източник заяви пред световната агенция, че Великобритания все още иска преходният период да продължи 2 г. Източникът изтъкна, че все още няма промяна в политиката на британското правителство за Брекзит.

ЕС обяви, че иска преходната фаза след Брекзит да приключи не по-късно от 31 декември 2020 г., тъй като съвпада с края на седемгодишната бюджетна рамка на съюза.

"ЕС иска преходен период от 21 месеца, ние искаме период от около 24 месеца", разясни източникът.