Британският министър Майкъл Гоув обвини Брюксел в отказ да преговаря за ново споразумение за Брекзит. Той подчерта, че Великобритания търси преговори "в духа на приятелството" въпреки многократните предупреждения на премиера Борис Джонсън, че страната се подготвя за Брекзит без сделка, пише "Гардиън".

Гоув, който отговаря за подготовката при сценарий Брекзит без споразумение, отбеляза, че е "дълбоко натъжен, тъй като сега ЕС изглежда отказва да преговаря с Великобритания".

Великобритания е “готова и желае” споразумение с ЕС за Брекзит

Великобритания е “готова и желае” споразумение с ЕС за Брекзит

Искаме споразумение. Тъжно е, че те не искат да преговарят с нас

Вчера "Гардиън" писа, че дипломати в Брюксел са били запознати с резултатите от среща между високопоставени представители на ЕС и главния преговарящ на Джонсън. Съобщено им е, че Брекзит без споразумение е "основният сценарий" на Обединеното кралство и че "Даунинг стрийт" няма да подкрепи разговори, които включват предпазния механизъм за Ирландия.

"Ясно е, че Великобритания няма друг план. Няма намерение да преговаря, за което ще е необходим план", коментира дипломат от ЕС.

Но според Гоув ЕС отказва да преговаря или да разгледа алтернативи. "Премиерът заяви ясно, че иска преговори за добро споразумение с ЕС", поясни той.

Лондон с ултиматум към ЕС за Брекзит

Лондон с ултиматум към ЕС за Брекзит

"Просто няма шанс да се прокара споразумение, което включва антидемократичния предпазен механизъм. Това е реалността, която ЕС трябва да приеме", категоричен е Стивън Баркли

"Той ще вложи цялата енергия на правителството и ще гарантира, че в духа на приятелството ние можем да сключим ново споразумение. Но едно нещо е ясно: старото споразумение, което е договорено, не успя да мине през Камарата на общините на три пъти, така че ние се нуждаем от нов подход. Каквото и да се случи, ние сме готови и желаем да преговаряме. ЕС трябва да разбере, че ние напускаме на 31 октомври със или без споразумение", категоричен е Гоув.

По-рано се появи информация, че Доминик Къмингс, главният стратег на премиера, е инструктирал специалните съветници. "Дейли телеграф" писа, че Къмингс е заплашил да уволнява служители на "Даунинг стрийт", ако се опитат да блокират Брекзит без сделка. Той също е обвинил бивши премиери и министри в опит да осуетят Брекзит.

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Социологически прогнози на Острова

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че вратата остава отворена за преговори за Брекзит, ако Борис Джонсън поиска, но повтори, че сделката не може да бъде предоговаряна. Представителят повтори, че сделката за Брекзит е "възможно най-доброто споразумение", което Обединеното кралство може да получи.