На лекарите във Великобритания ще бъде забранено да носят традиционните бели лекарски престилки с дълги ръкави. Те ще трябва да ги заменят с по-практично облекло, предаде Би Би Си.

Мярката е част от правителствената кампания за борба с вътреболничните инфекции.

Освен, че ще се разделят с традиционните си престилки, лекарите няма да могат да носят бижута и дори часовници на работното си място. Мъжете лекари няма да могат да носят вратовръзки.   

Според представители на британското здравно министерство маншетите на ръкавите задържат множество микроби.

Главните сестри в болничните заведения ще информират четири пъти годишно ръководните екипи какво е положението с хигиената. Досега се чуваха критики, че мнението на редовите служители не достига до ръководителите на болниците.  

 „Трябва да се стремим основен приоритет да бъде сигурността на пациентите", коментира британският министър на здравеопазването Алън Джонсън.

Новата стратегия на британското здравно министерство беше разработена след като премиерът Гордън Браун обърна внимание върху проблема  непосредствено след като пое поста от Тони Блеър през юни.

Болниците ще получат нови инструкции за изолиране на пациентите, носители на инфекции. За целта ще бъдат отделени повече единични стаи.  

Шефът на Кралския сестрински колеж Питър Картър приветства новата стратегия.