Според проучване за загинали британски войници, има 12% по-голяма вероятност да бъдат убити от американските войници по време на "войната срещу терора" в Ирак и Афганистан, пише "Гардиън".

Проучването също така заключава, че британските войски има 26% по-голяма вероятност да бъдат убити от експлозия, подкрепяйки дългогодишни оплаквания за лошо бронирани машини.

Изследователят Иън Овертън заяви, че е трудно да бъдем "абсолютно конкретни" защо британските войски вероятно ще загинат, но "повтарящи се скандали с лошо оборудване" оказаха влияние.

Британското решение да разположи войски в южната афганистанска провинция Хелманд е в едно "много опасно място за съюзническите войски в Афганистан", в продължение на осем години от 2006 г.

Проучването, проведено от Action on Armed Violence (AOAV), отчита смъртните случаи на британски и американски военни сили, обхващащи периода 2001-2014 или 2015 г., включително войни и бунтове в Ирак и Афганистан. 

Еквивалентните данни на САЩ са, че през малко по-дългия период от септември 2001 г. до септември 2015 г. 6 835 военнослужещи са били убити от много по-голямо разполагане от 2,77 милиона. Това представлява 2,5 смъртни случая на 100 000 разгърнати.

Проучването разкрива също така, че в Ирак и Афганистан са убити и ранени 252 773 цивилни.

Правени са много изследвания за войната срещу тероризма, започнала с инвазията в Афганистан след терористичните атаки от 11 септември, но целта на проучването AOAV е да се сравнят броят на жертвите в Обединеното кралство и САЩ. "Ако можете да избегнете смъртен случай, трябва да обсъдите всичко. Ако можете да научите уроците, трябва да го направите, в противен случай това ще бъде морален провал", каза Овертън.

Непосредствените експлозии са най-голямата причина за смърт, което представлява 43% от смъртните случаи на британския персонал и най-малко 38% в американската армия. Тези цифри показват, че британският персонал е с 26% по-вероятно да бъде убит по такъв начин.

През 2017 г. тогавашният британски министър на отбраната Майкъл Фалън се извини за забавянето при смяната на превозни средства на семействата на загинали в Snatch Land Rover, който е използван както в Ирак, така и в Афганистан. "В резултат на това беше взето решение за въвеждане на алтернативно защитено превозно средство, което би могло да спаси човешки живот".

Афганистан е най-смъртоносното място за британските войски, което представлява 71% от всички смъртни случаи между 2001 и 2020 г., а 2009 г. е най-смъртоносна със 105 смъртни случая.

Ирак е най-опасният военен театър за американската армия, който представляваше 63% от всички смъртни случаи по време на операцията.

Британия ще последва САЩ с изтегляне на войски от Афганистан

Британия ще последва САЩ с изтегляне на войски от Афганистан

Но предвижда увеличено военното финасиране и ще може да остава повече, където е необходимо по света