Боен кораб на Кралския флот е проследил две руски подводници в Северно море, съобщава БиБиСи.

Британският ловец на подводници HMS Portland наблюдава корабите от Северния флот на Русия, след като изплуват отделно, северозападно от Берген, Норвегия.

Военноморските сили казаха, че са проследили подводниците, докато са плавали под вода на юг покрай норвежкото крайбрежие от Арктика

Финландия получи подкрепа от САЩ

Финландия получи подкрепа от САЩ

Мерки срещу руската агресия

Това се случва, докато въоръжените сили на Обединеното кралство продължават да обучават украинския военен персонал.

HMS Portland съобщи за движението на руската подводница с крилати ракети "Северодвинск" и атакуващата подводница "Вепр" от клас "Акула"  в петък.

Фрегатата тип 23 на военноморските сили и нейният специализиран хеликоптер "Мерлин" са оборудвани с авангардни сонари, сензори и торпеда за операции по търсене на подводници.

В Северния Атлантик започва учение на НАТО

В Северния Атлантик започва учение на НАТО

Девет военни кораба и подводници на Алианса пристигнаха в Рейкявик

Един от новите далечни морски патрулни самолети на RAF, P8 Poseidon, също работи в тясно сътрудничество с HMS Portland за "лов и проследяване" на подводниците, каза говорител на ВМС.

Министерството на отбраната обикновено не коментира публично конкретни учения за лов на подводници и това се случва, когато моряците от Кралския флот обучават персонала на украинския флот да управлява два минни ловца от клас "Сандаун", които ще бъдат продадени на Украйна.

Обучението се осигурява от 1000 служители на Обединеното кралство за новобранци доброволци с цел да бъдат подготвени за битка на фронтовата линия.

Въведени в Кралския флот в края на 80-те години, ловците на мини от клас "Сандаун" се специализират в намирането и неутрализирането на мини в дълбоки води.

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хипи и заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Хаврилов са посетили войниците и моряците, които се обучават на тях в Шотландия, съобщиха от министерството на отбраната.

"Интензивността, с която тренират украинските войници и моряци, е впечатляваща. Те работят съсредоточено като войски, които знаят, че ще се бият във война само след няколко кратки седмици."

Британското МО: Русия използва ПВО-системи за наземни атаки поради недостиг

Британското МО: Русия използва ПВО-системи за наземни атаки поради недостиг

Те са опасни за обикновени сгради, но не и за укрепени конструкции