В понеделник в северната част на Атлантическия океан започва голямо учение на НАТО за борба с подводници Dynamic Mongoose, съобщават от Алианса.

Девет военни кораба и подводници на НАТО пристигнаха в пристанището на Рейкявик, столицата на Исландия, миналата седмица, за да участват в учението.

"Целта на Dynamic Mongoose е да даде възможност на участниците в сложното и реалистично бойно обучение да подобрят оперативната си съвместимост и уменията си срещу подводници и надводни кораби", заявиха от Северноатлантическия алианс.

НАТО се пренастройва за един по-опасен свят

НАТО се пренастройва за един по-опасен свят

Алиансът ще очертае пътя напред за следващото десетилетие, твърди Столтенберг

Ученията ще се проведат в районите на така наречената линия GIUK - Северноатлантическата противоподводна линия на НАТО (GIUK), която минава между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство и в която се намира хидроакустичната система на НАТО за наблюдение на подводниците SOSUS (Sound Surveillance System).

Учението ще отработи операции за противодействие на вражески подводници да пробият линиите на НАТО и да навлязат в централната част на Атлантическия океан. Ще участват три подводници, 11 военни кораба и 16 самолета за патрулиране срещу подводници от САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция, Канада, Норвегия, Дания, Нидерландия и Португалия.