НАТО "ще очертае пътя напред за следващото десетилетие" на срещата на върха през юни в испанската столица Мадрид. Това заяви ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Анадолската агенция.

Ще пренастроим възпирането и отбраната си за един по-опасен свят, посочи той на церемония в Испания по случай 40-годишнината от присъединяването на страната към НАТО.

Столтенберг припомни, че на срещата на върха в Мадрид през 1997 г. са започнали преговори за евентуалното членство на Унгария, Полша и Чешката република в НАТО.

"Тази среща на върха отбеляза нова ера на надежда и стремеж. Отворената врата на НАТО и разширяването на Европейския съюз помогнаха за разпространението на свободата, демокрацията и просперитета в Европа. Тя беше и остава исторически успех", изтъкна той.

Столтенберг не е изненадан от различните мнения в НАТО

Столтенберг не е изненадан от различните мнения в НАТО

Имаме много опит в НАТО при различия в мненията да седнем и да намерим решение, увери той

По негови думи предстоящата среща следващия месец в Мадрид ще бъде "още една историческа среща на върха".

"Този път обаче контекстът е много различен. Не е нов прилив на свобода, а студеният полъх на конфликта", отбеляза шефът на военния съюз.

"Русия води агресивна война срещу Украйна. Авторитарните режими се стремят да подкопаят международния ред, основан на правила. Принудителните политики на Китай поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности. А Китай се присъедини към Русия в откритото оспорване на правото на всяка страна да избира своя собствен път", отбеляза той.

Свободата е по-важна от свободната търговия, напомня Столтенберг

Свободата е по-важна от свободната търговия, напомня Столтенберг

Шефът на НАТО против търгуването на дългосрочните нужди от сигурност за краткосрочни икономически интереси

Столтенберг заяви, че НАТО се стреми да "задълбочи сътрудничеството си със сходни страни и организации, включително с ЕС и страните от Индо-Тихоокеанския регион".

Според него срещата на върха в Мадрид е важна възможност отново да бъде потвърден ангажиментът към ценностите на Алианса и жизненоважното значение на съвместната работа на Европа и Северна Америка в НАТО.

Столтенберг потвърди, че Финландия и Швеция - последните европейски държави, които също заявиха желание да станат членки на НАТО, ще присъстват на срещата на върха, насрочена за 29-30 юни.

Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Самата Русия на практика анулирала поетия от Алианса ангажимент да не подсилва източния си фланг