НАТО вече не е обвързан с минали ангажименти да се въздържа от разполагане на свои сили в Източна Европа. Това заяви заместник-генералният секретар на Алианса Мирча Джоана, цитиран от "Франс прес".

По негови думи с руската инвазия в Украйна и прекратяването на диалога с НАТО самата Москва на практика е анулирала подписания преди 25 години Основополагащ акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност между Русия и НАТО.

Източна Европа: "Не ни е страх от руските танкове, а от слабостта на Запада"

Източна Европа: "Не ни е страх от руските танкове, а от слабостта на Запада"

Най-трудното нещо в Украйна свърши. Но най-трудната част в Европа започва сега

Съгласно Основополагащия акт от 1997 г., предназначен да рестартира отношенията между Русия и Алианса, двете страни трябва да работят за "предотвратяване на всяко потенциално застрашаващо натрупване на конвенционални сили в договорените региони на Европа, включително Централна и Източна Европа".

Те (руснаците - бел.ред.) поеха ангажимент да не нападат съседите си, което правят сега, както и да се консултират редовно с НАТО, което не правят, отбеляза Джоана и допълни, че всъщност този акт по същество не функционира заради Русия.

По негови думи Русия на практика се е отдалечила от условията на споразумението от 1997 г.

По тази причина според Джоана Алиансът вече "по никакъв начин не е ограничен в укрепването на позициите си на източния фланг".

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Преговорите са прекратени, тъй като диалог не е възможен