Британските депутати одобриха модернизиране на програмата „Трайдънт” – програмата за разгръщане и използване на британските сили за ядрено сдържане, съобщава БиБиСи.

472 депутати срещу 117 гласуваха в парламента за модернизиране на ядрените сили на Обединеното кралство.

С вота се одобри замяната на четири ядрени подводници, която ще струва 31 милиарда британски лири.

Военният министър Майкъл Фелън заяви пред депутатите, че ядрените заплахи по света нарастват и че „Трайдънт” ще накара враговете на Великобритания добре да се замислят преди да предприемат вражески действия.

Лейбъристите бяха разединени по въпроса, като мнозина пренебрегнаха призива на лидера на партията Джереми Корбин и подкрепиха правителството.  Въпреки че беше дадена свобода на избор на депутатите от Лейбъристката партия, мнозина използваха случая, за да нападнат Корбин, който е дългогодишен противник на ядрените оръжия. Според БиБиСи 60% от лейбъристите са гласували в подкрепа модернизирането на ядрените сили.

Шотландската национална партия се обяви против законопроекта, заявявайки, че ядрените оръжия са „неморални” и продължаващото позициониране на подводници в Клайд ще ускори опитите за независимост.

Гласуването беше проведено след петчасов дебат.

 Заплахата от Русия се запазва, ядрено разоръжаване би било грешка, обяви Тереза Мей

Заплахата от Русия се запазва, ядрено разоръжаване би било грешка, обяви Тереза Мей

Някои хора ни предлагат, че трябва наистина

Новите ядрени подводници ще влязат на въоръжение в началото на 30-те години на XXI век.

От 1992 година основният компонент на ядрените сили на Великобритания е група от четири подводници клас „Вангард”, въоръжени с балистични ракети „Трайдънт”. Експлоатацията е за период от 25 години – 2017 г.