Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред сериозни проблеми с неговите министри и депутати от Камарата на общините, които днес се завръщат в парламента след лятната почивка.

Причините са плановете на премиера, които противоречат на предизборния манифест на консервативната партия, както и очакваните промени в кабинета.

Джонсън има планове да увеличи националните осигурителни вноски, за да се увеличи финансирането на националното здравеопазване, като и за преустройство на националните грижи.

Британците критични към реакцията на правителството срещу пандемията

Британците критични към реакцията на правителството срещу пандемията

Британците са притеснени от риска от нова вълна

Много депутати изразиха позиция, че увеличението няма да реши проблемите, така че прокарването на плановете на Джонсън в парламента може да се окаже проблематично.

Освен това се очаква към края на седмицата Джонсън да направи промени в кабинета, като смени министрите на външните работи и на образованието.

Борис Джонсън също така възнамерява да отмени временното увеличение на социалните помощи, въведени като отговор на пандемията от коронавирус.

Така най-засегнати ще бъдат учителите в началните класове, медицинските сестри и чистачите на улици. Те ще загубят над 1700 паунда годишно в сравнение с 2010 година.

От благотворителната организация "Действие за децата" предупредиха Борис Джонсън, че според анализа им семействата на фризьорите ще загубят най-много - годишно по 1 882 паунда.

Изпълнителният директорът на "Действие за децата" Имран Хюсеин призова премиера да преосмисли плана си, като подчерта, че той ще има катастрофални последици за социално слабите семейства.

Междувременно лейбъристите публикуваха анализ, според който намаляването на социалните плащания ще струва 2.5 милиарда лири на икономиките на Северна Англия и Мидландс.