Ново проучване показва, че британският щам на коронавируса може би е два пъти по-смъртоносен от другите циркулиращи варианти на Острова.

Това показва как мутациите могат да променят характеристиките на вируса.

Проучването е публикувано в Британския медицински журнал и е направено от епидемиолози от британските университети в Бристъл и Ексетър. Установено е, че откритият в Кент щам е между 32% и 104% по-смъртоносен, пише "Таймс ъв Израел".

Ваксината на BioNTech/Pfizer спира новия британски щам на коронавируса

Ваксината на BioNTech/Pfizer спира новия британски щам на коронавируса

Вариантът, известен като B.1.1.7, има голям брой мутации

Проучването е установило, че този британски щам е довел до 227 смъртни случая в пробна група от 54 906 пациенти, което е сравнено с друга група, в която са включени пациенти с други щамове на коронавируса. Във втората група има 141 починали.

Всички участници са на възраст над 30 г. и съвпадат на базата на възраст, пол, етническа принадлежност и други, като разликата е само с какъв щам са се заразили.

Изследването също е установило, че вирусният товар изглежда е по-голям при британския щам, което увеличава тежестта на заболяването и улеснява разпространението му.

Вече е известно, че вариантът е много по-вирулентен от другите щамове.

Миналия месец изследване на британското правителство установи, че щамът може да е 70% по-смъртоносен от другите варианти.