Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души, констатира Дойче веле.

След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат гръб на Острова, заселват се в континентална Европа и взимат гражданство на различни държави от ЕС. До този извод стигат както "Евростат", така и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Броят на британците в Германия расте

Само в Германия броят на британците, получили германско гражданство, се увеличи с цели 2000%. И то само за три години: от 2016 - след края на референдума - до края на 2019. В Германия вече живее цял един британски град от 120 000 души. Близо половината от тях до края на тази година ще получат и германско гражданство - допълнително към британското.

Така гражданите на Обединеното кралство излизат на второ място като многочисленост сред чужденците, които си вадят германски паспорти. На първо място "по германски паспорти" са турците, следвани от поляците и румънците. Според едно проучване на университета в Оксфорд, за мнозина британци тъкмо Брекзитът се е превърнал в главен мотив да напуснат страната си.

Повечето британски емигранти се насочват към Испания и Франция. Само в Испания вече са регистрирани 380 000 британци. За онези граждани на Обединеното кралство, които все още размишляват дали да се заселят в някоя държава от ЕС, часовникът вече отброява последните часове.

Часовникът цъка

На 31 декември изтича преходният период, през който Великобритания все още се смята за държава-членка. Тъй че онези, които искат да запазят британското си гражданство, но да вземат и второ - примерно германско - би трябвало да го сторят до края на годината. От 1 януари 2021 година Германия вече няма да позволява на британците двойно гражданство. Същото важи и за други държави от ЕС.

Часовникът цъка не само онези, които напускат Острова - той цъка и за правителството в Лондон. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние вече предупреди, че се топят шансовете до края на годината да бъде постигнат търсеният договор за всеобхватно партньорство. Барние казва, че ЕС трябва да е готов за напускане на Великобритания без договор. Както гражданите, така и предприемачите трябва да са подготвени за такова събитие, което ще доведе до редица неизбежни последици, написа Барние в социалната мрежа Туитър.

Тежки последствия

Какви ще бъдат тези последици? Ето няколко примера. Учениците с постоянно местожителство във Великобритания след 1 януари 2021 вече няма да имат право на безвизови пътувания до ЕС. Мобилните комуникация между Острова и Общността също ще поскъпнат: гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, ще трябва отново да плащат скъпия роуминг. Британците в Европа - също.

Засега не е ясно какви правила при прекосяването на границата ще важат за гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. И какви документи ще са необходими на тази граница. Британското правителство наистина потвърди, че хората от ЕС ще влизат в Обединеното кралство без задгранични паспорти. Не се знае обаче дали няма да бъде въведен визов режим, за какъвто говори например бившата премиерка Тереза Мей. Поне едно е сигурно: От догодина британските туристи ще могат да пребивават в държава от ЕС без прекъсване най-много 90 дни.