Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт отхвърли коментара на френския лидер Еманюел Макрон, че британското общество е било заблудено по време на референдума за ЕС, информират британски медии.

Добре, не съм съгласен с този подход. Имахме много енергична кампания преди референдума, по време на която имаше преувеличения и от двете страни. Това се случва не само на референдуми, но и на парламентарни избори. Британският народ е достатъчно умен, за да може да се вслуша в думите на политиците при тези ситуации и да реши. И той взе решение, коментира Хънт пред Би Би Си.

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Европа да се справи с бежанската вълна

Той призна, че депутатите от Консервативната партия ще могат свободно да гласуват през следващата седмица дали да одобрят Брекзит без споразумение. Министърът не отрече информация, че правителството повече не настоява пред ЕС да получи съгласието на Брюксел за ограничен откъм време предпазен механизъм за Ирландия или механизъм за едностранно излизане. По думите му Великобритания не трябва да попада в капана на безсрочно оставане в митническия съюз на ЕС. Хънт отбеляза, че ЕС също иска споразумение, което може да бъде прокарано през британския парламент. Според него като цяло сигналите са позитивни.

ЕС гарантира за временен "бекстоп" в процеса Брекзит

ЕС гарантира за временен "бекстоп" в процеса Брекзит

Лондон се опасява, че "бекстоп"-ът може да стане въдица, която да привърже британците

Следващото ключово гласуване за Брекзит е на 12 март.