Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари, Олга Плющ, както много други украинци, бе в състояние на паника. "До последния момент ние всъщност вярвахме, че няма да има инвазия", казва тя. Но когато ракетите започнаха да "валят" върху Украйна, 36-годишната жена и 12-годишната й дъщеря Сандра си събират багажа и напускат апартамента си в Киев, град, който тя нарича дом от 20 години, пише Time.

Майката и сестрата на Плющ, които живеели наблизо в украинската столица, се присъединили към тях, докато кроели планове да избягат от града. Те нямат кола, но приятел, който работи в компания за коли под наем, им дава ключове за превозно средство. Докато четиримата тръгват на 10-часово пътуване от Киев до Днипро, където съпругът на майка й има дом, те чуват руски ракети по маршрута. "Беше много страшно преживяване", казва Плющ.

Ден след като Плющ, дъщеря й, майка й и сестра й напускат Киев, въоръжените сили на Украйна свалят руски дрон над нейния апартамент в столицата; Оттогава Москва продължава да атакува района. "Нашата къща е все още там", казва Плющ. "Но всичко е много несигурно." Изпитанието кара дъщеря й да се страхува повече от оставането в Украйна. Към края на април двамата се връщат с колата в Киев и хващат влака за Варшава, където остават една нощ, преди да отлетят за Обединеното кралство. "Нямахме много възможности, докато Обединеното кралство не стартира програмата "Домове за Украйна", казва тя.

Историята на Плющ е само една от 106 000 украинци, които са пристигнали в Обединеното кралство по нова правителствена програма, различна от всичко останало в Европа. Инициативата Homes for Ukraine позволява на всеки украинец да дойде във Великобритания, стига да намери домакин, готов да се ангажира да осигури свободна стая за минимум шест месеца (и да попълни купища документи).

Тъй като програмата стартира на 18 март, тези, които участваха от първия ден, достигнаха този крайъгълен камък в средата на септември. Но пиковият поток от пристигащи дойде в края на април и началото на май, което означава, че хиляди украинци скоро ще трябва да намерят алтернативни договорености или рискуват да останат без дом. "Ние сме дълбоко загрижени от нарастващия брой украинци, които се представят за бездомни пред техния (местен правителствен) съвет, и по-специално значителното нарастване на броя на тези, които са пристигнали чрез схемата Homes for Ukraine", казва Джеймс Джеймисън, председател на Асоциацията на местното самоуправление (LGA), национален представител на местните съвети, в писмено изявление до Time.

Една четвърт от домакините не планират да продължат след изтичане на шестте месеца, според последното проучване на Службата за национална статистика на Обединеното кралство, което е публикувано през август. (Допълнителни 15% от респондентите казаха, че не са сигурни за плановете си след шест месеца.) Въпреки че украинците идват в Обединеното кралство поетапно от март, The Guardian съобщава, че се очаква около 14 000 украинци да достигнат края на своите шест месеца престой до Коледа. Последните данни на правителството на Обединеното кралство показват, че 2985 украинци вече са регистрирани като бездомни в Англия.

Критиците казват, че рискът от бездомност отразява уникалната природа на Homes for Ukraine, която оставя по-голямата част от тежката работа на частната инициатива. Стартирането на програмата дойде на фона на интензивни вътрешни критики към тогавашния министър-председател Борис Джонсън за това, че се бави с гостоприемството на украинците. До началото на март, например, Европейският съюз вече беше одобрил план за предоставяне на украинците автоматично право да живеят и работят в 27-членния блок за една година.

Полша вече е приела над 1 милион украински бежанци до 7 март в сравнение с 50 украинци, които са получили бежански визи за Обединеното кралство (на украинците не се предоставя официален статут на бежанец съгласно инициативата Homes for Ukraine.) "Това е пълен позор. Отчаяните украински семейства са отхвърлени и изоставени в час на нужда. Министерството на вътрешните работи трябва бързо да се справи с това", написа в Туитър Ивет Купър, депутат от опозиционната Лейбъристка партия, имайки предвид правителствения отдел, който контролира границите и имиграцията.

57-годишната Даяна Шор е сред британците, които искаха Обединеното кралство да отвори вратите си за украинците. Тъй като натискът върху правителството на Джонсън нарастваше в началото на март, Шор стартира Facebook групата "Стая за украинци в Обединеното кралство", за да свърже украинците с желаещи домакини, така че "да стане ясно на всеки, който е в позиция да влияе на стратегията, че има значителен интерес към отварянето на домове и сърца за украинци, които бягат от войната", казва тя. "Ето защо се нарича Стая за украинци в Обединеното кралство - т.е. има място за украинци.

Няколко подобни групи във Facebook се появиха по времето на инициативата на Шор. Тези ad hoc групи помогнаха да се свържат хиляди украинци с домакините, както и предоставиха форум за двете страни за получаване на информация и търсене на съвет. (През септември Шор взе решение да спре да разрешава нови публикации, като се имат предвид всички групи, които бяха създадени и са работещи.) Регистрирани благотворителни организации като "Опора" - където Плюш работи на непълно работно време като администратор на общността, в допълнение към ролята си на преподавател по английски език в Благотворителната организация на Украинския институт в Лондон. Станислав Бенеш, управляващ директор на "Опора" и експерт по бездомността, изчислява, че "Опора" е свързала най-малко 8000 украинци с домакини - консервативна цифра, защото "те могат да се свържат на нашата платформа и след това да продължат сами", когато става въпрос за документация на Министерството на вътрешните работи.

Но сега има голям недостиг на домове. "Имаме огромен недостиг от хора, които се нуждаят, но възможностите са изчерпани", казва Алис Гуд, която е създала Sunflower Sisters, доброволна група от жени, които подкрепят украинци, пристигащи в Обединеното кралство. "В началото беше точно обратното. Имаше много, много спонсори и не толкова много украинци. Защото нямаше много информация за схемата "Домове за Украйна"."

Този обратен завой отразява много фактори, не на последно място кризата с разходите за живот, предизвикана от нарастващите цени на енергията. В момента инфлацията в Обединеното кралство е 11,1%, което е 40-годишен връх. Междувременно министърът на финансите Джереми Хънт разкри масивен пакет от увеличения на данъците и съкращения на разходите на 17 ноември, за да запуши така наречената "черна фискална дупка", като финансовият надзорен орган на Обединеното кралство прогнозира, че жизненият стандарт ще се свие със 7% през следващия две години.

На фона на тези тежки икономически условия както местните власти, така и активистите се борят да намерят начини да привлекат нови домакини или да запазят съществуващите. "Абсолютно важно е подкрепата за спонсорите да се засили, тъй като инфлацията и разходите за енергия се увеличават, така че новите или съществуващите домакини да бъдат насърчавани да спонсорират в по-дългосрочен план", казва Джеймисън от LGA. Домакините получават £350 ($429) месечна помощ от правителството, но предложението за удвояване на месечните плащания до £700 ($859) беше отложено през октомври. Някои съвети, загрижени за задаващата се криза с бездомността, започнаха по собствено желание да допълват правителствените плащания.

Говорител от Министерството на повишаването на нивото, жилищното настаняване и общностите коментира пред Time в имейл, че съветите "имат отговорност да подкрепят украинци, които са бездомни или в риск от бездомност, включително предоставяне на временно настаняване, когато е необходимо, за да се гарантира, че никое семейство не е без покрив над главите." Правителството обеща финансиране от съветите от 10 500 британски лири (12 878 долара) на човек за една година за тези в рамките на Домовете за Украйна. Но Джеймисън от LGA казва, че общинските жилищни услуги и услугите за бездомни са "подложени на значителен натиск" и че са необходими "спешни решения за належащите жилищни нужди в краткосрочен и дългосрочен план".

Бенеш от "Опора" вижда натиска за повторно настаняване на украинци при настоящи или нови домакини като "жизнеспособно краткосрочно решение". Но "освен ако няма много съгласувани усилия на национално ниво, за да се опитаме да привлечем повече хора и да ги стимулираме да се присъединят, системата за повторно настяване няма да бъде успешна", казва Бенеш. И докато системата за спонсорство позволява на украинците да търсят настаняване на пазара за частни наеми, тази опция не е възможна за мнозина, като наемите достигат рекордно високи стойности и наемодателите изискват шест или повече месеца предварителни плащания, като се има предвид липсата на кредитна история за украинците в Обединеното кралство или способност да си осигурят местни поръчители, които да подкрепят тяхното приложение.

Това е проблем, с който Плющ се бори малко повече от четири месеца след пристигането си във Великобритания. Нейният спонсор Ана я предупреди, че ще се премести от Лондон в друг град в Англия. (Плющ и Ана работеха заедно в Украйна; Ана е украинка, но живее в Обединеното кралство от 20 години.) Когато Плющ за първи път започна да търси места за наемане, беше "невъзможно, защото беше толкова скъпо". Тя казва, че нейните възможности са били да се премести с Ана в нов град, да намери друг спонсор в Лондон или да се върне в Украйна.

За щастие, Плющ успя да намери друг спонсор, Елизабет и се премести в нов район на Лондон през септември; в края на ноември Сандра най-накрая се записа в английско училище. Въпреки препятствията, Плющ и много други украинци бързо отбелязват, че благодарение на щедростта на толкова много британци повече от 100 000 техни сънародници са успели да се установят в страната. Следващите месеци ще бъдат несигурно време за украинците в Обединеното кралство - с големи въпроси относно това, което следва - но мнозина изразяват благодарност към всички британци, които са отворили домовете си досега. "Те не носят отговорност, че Русия нападна Украйна. Те се опитваха да бъдат полезни", казва Плющ. "И те са много полезни."

Със стабилна работа и място за живеене в Лондон, Плющ смята себе си за "голяма късметлийка". Но украинци като нея и местните власти, предупреждават, че през следващите месеци ще е необходима повече подкрепа. "Нещата се влошават в Украйна", казва Плющ, имайки предвид нарастващите жертви и широко разпространените прекъсвания на тока, тъй като Русия се насочва към енергийната инфраструктура на Украйна.

Тя казва, че съчувства на опасенията относно кризата с разходите за живот и все пак тя се чуди - "какво ще кажете за цената на живота?"

Берлин се задъхва от украински бежанци, създава 10 000 легла на затвореното летище "Тегел"

Берлин се задъхва от украински бежанци, създава 10 000 легла на затвореното летище "Тегел"

Правителството опитва да разсее притесненията на германските общности и обещава 4,25 млрд. евро до края на 2023 г. за грижа за бежанци