Литва и Полша предупредиха Брюксел да не изпраща „окуражителни” сигнали към Москва за по-тесни търговски връзки с водения от Русия Евразийски икономически съюз на фона на напрежението с Украйна, цитирани от „Франс прес”.

„Ние сме изненадани и притеснени от последните сигнали, изпратени към Руската Федерация, които представляват прекалено оптимистична перспектива”, завяват външните министри на двете държави в писмо дo Брюксел.

Предупрежденията отразяват безпокойството на държавите от Източна Европа, че Западът се насочва към отслабване на натиска върху Кремъл заради Украйна и възраждане на връзките с Москва в замяна помощ за разрешаване на кризата в Сирия.

Отчитайки последните искания на лидерите на ЕС, че 28-те страни членки трябва да работят по-тясно с Евразийския икономически съюз, министрите добавиха, че по-силни икономически връзки не са „въпрос на деня”.

Двамата министри дори предупреждават, че „оптимистичните и окуражителни” сигнали подкопават разговорите, целящи преодоляване на руската опозиция по отношение на споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС.

Според министъра на външните работи на Литва Линас Линкевичюс и полския му колега Витолд Вашиковски задълбочаването на икономическите връзки с Русия трябва да зависи от няколко условия, свързани с Украйна.

Те посочват като условия изпълнение на споразуменията от Минск, възстановяването териториалната цялост на Украйна и готовност на Русия да премахне търговските ограничения за ЕС.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи по-тясно сътрудничество между Москва и Брюксел миналият месец, докато наскоро външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер насърчи сътрудничество с Евразийския съюз.