Изправени пред покачващите се цени, европейските министри на земеделието се застъпиха за "хранителен суверенитет", дори ако това означава да се противопостави на целите за екологизиране на сектора.Цените на пшеницата достигнаха върхове, а тези на рапицата, слънчогледа, царевицата следват движението. Възходящата тенденция се засили, след като Русия нахлу в Украйна. Тази инфлация вече има "сериозни последици за животновъдството в Европа" , заяви Януш Войчеховски, европейски комисар по земеделието, в края на неформалния Съвет на министрите на земеделието.

Европейските фермери са силно засегнати от сътресенията на пазара. Протеините от зърнени култури и маслодайни семена са суровината за фуражи и прекъсването на износа на тези храни от Украйна оказва непосредствено влияние върху покачването на цените. Европейският съюз (ЕС) внася значителни количества от тези продукти от Русия и особено от Украйна. Така 57% от доставките на царевица идват от украинските равнини.

Секторът на свинското месо е особено засегнат от тези увеличения. Продажната цена на прасетата е най-ниска, докато цената на храната за храненето им е най-висока. Този ръст на цените идва в допълнение към грандиозните увеличения на цените на енергията, товарите и торовете, чийто производствен процес най-често се основава на природен газ. Цената им се е увеличила със 142% за една година, а близо една трета от обема на внесените торове е от Русия.

В този контекст на изключителна уязвимост на част от селскостопанския свят, Европейската комисия ще предложи в следващите дни "извънредни мерки" за компенсиране на пазарните дисбаланси, предвидени в европейския регламент за общата организация на пазарите. Това може да бъде помощ за съхранение на животни от животновъдите, за да се намали предлагането на пазара и по този начин да се повишат цените. Януш Войчеховски се позова на използването на "резерва за селскостопанска криза" от над 450 милиона евро, за да помогне на фермерите, които са изправени пред ценова нестабилност. "Европейският съюз може да предприеме няколко мерки, като увеличи държавната помощ за селскостопанските предприятия или намали или дори премахне митническите тарифи за определени продукти ", добавя Даниел Азеведо от Copa-Cogeca, организация, която обединява по-голямата част от европейските земеделски съюзи.

Изправени пред мащаба на кризата, министрите на земеделието на ЕС изразиха ясна молба "да се установи европейски продоволствен суверенитет" и да се потвърди "подхранващата мисия" на селскостопанските политики, според Жулиен Денорманди, френски министър на земеделието и храните. Приоритетната политическа цел сега е "освобождаване на производствения потенциал в Европа" , добави еврокомисарят, например чрез засилване на отглеждането на зърнени или маслодайни култури.

Гръцките фермери готвят протест срещу високите цени на тока и горивата

Гръцките фермери готвят протест срещу високите цени на тока и горивата

Бензинът в Гърция е един от най-скъпите в 27-те държави членки на ЕС.