Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че се надява през декември да започнат преговорите с Великобритания за ново търговско споразумение, информира АФП.

Той добави, че съюзът все още работи за сключване на споразумение въпреки подготовката на Обединеното кралство за отделяне от ЕС.

Искаме уникална сделка за Брекзит, обяви Тереза Мей

Искаме уникална сделка за Брекзит, обяви Тереза Мей

ЕК обяви по-рано, че "топката е в британското поле"

Но Туск предупреди, че "ние ще трябва да помислим накъде се движим", ако все още няма съществен напредък до края на годината по ключови въпроси, включително сметката, която Лондон трябва да плати за Брекзит.

Според агенцията коментарите на Туск намекват, че на срещата на върха на 19 октомври евролидерите няма да одобрят започване на преговори с Великобритания за бъдещите отношения, включително за търговско споразумение.

Вчера британският премиер Тереза Мей обяви, че правителството й се подготвя в случай, че няма сключена сделка, когато Обединеното кралство напусне ЕС през март 2019 г.

„Топката е изцяло в британското поле” за Брекзит, обяви ЕК

„Топката е изцяло в британското поле” за Брекзит, обяви ЕК

До момента не е намерено решение по първа стъпка

"Чухме от Лондон, че британското правителство има сценарий за "без споразумение". Бих искал да кажа много ясно, че ЕС не работи по такъв сценарий", увери Туск пред Комитета на регионите в Брюксел.

"Преговаряме добросъвестно и все още се надяваме, че ще бъде възможен до декември така нареченият "съществен напредък", изтъкна Доналд Туск.

Великобритания е готова да си тръгне от ЕС и без споразумение по Брекзит

Великобритания е готова да си тръгне от ЕС и без споразумение по Брекзит

Всяка грешка в преговорите може да струва милиарди британски лири на данъкоплатците

Тази седмица Великобритания и ЕС провеждат пети кръг преговори за Брекзит.

По-рано днес главният преговарящ от страна на съюза Мишел Барние предупреди, че Брекзит "не е игра", след като Мей се обърна към ЕС, че "топката е в тяхното поле" по време на преговорите.