Новият Европейски център за компетентност и мрежа от центрове за киберсигурност ще е в Букурещ. Бъдещият център ще разпределя европейско и национално финансиране за проучвания в сферата на киберсигурността в Европейския съюз, информира "Политико". 

Мнозинството страни членки избраха румънската столица по време на гласуване в сряда. Градът бе избран от списък с други седем кандидати, включително Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон.

Дипломатите избраха Букурещ с 15 гласа по време на второ гласуване, на което Брюксел се изправи срещу румънската столица, обявиха дипломати от ЕС.

Основната задача на центъра е да управлява средствата за киберсигурност от евробюджета за изследвания, включително 2 милиарда евро от Програмата "Цифрова Европа" и други средства чрез финансирането за иновации и фондовете за възстановяване от коронавируса, както и национално финансиране от държавите. Блокът все още трябва да финализира дългогодишната финансова рамка 2021-2027 г.

Центърът няма да бъде официална агенция на ЕС, но се очаква да отвори десетки работни места в Букурещ, като за начало 30 и впоследствие до 80. Също ще помогне за засилване на бизнеса на местните компании за киберсигурност.

До момента Румъния не е приютявала агенция на ЕС, което изигра и важна роля при избора. Тя също е на трето място в статистиката на ЕС за наети жени в сферата на информационните и комуникационни технологии. 24% от завършилите образование в тази област в Румъния са жени.

Националните столици също се притесняваха, че ако изберат Брюксел, близо до основните институции на ЕС, това може да засегне националните компетенции по въпроси за сигурността.

Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет все още финализират подробностите как ще бъде управляван центърът. Очаква се споразумение до края на годината. Преговарящите ще се опитат да се договорят още в петък.