Броят на арестуваните във Великобритания по подозрение в тероризъм скочи с 68% през миналата година, показват данни на вътрешното министерство, цитирани от Ройтерс.

От статистиката става ясно, че 379 ареста са извършени за година до юни в сравнение с 226 за предишните 12 месеца. За първи път са арестувани толкова хора за тероризъм от 2001 г., когато започва събирането на подобни данни.

През първите 6 месеца на тази година 36 души загинаха при терористични атаки. Нивото на заплаха от тероризъм на Острова е второ, което означава, че има голяма вероятност да бъде извършено нападение.

Сред задържаните 12 са арестувани след атаката през март в центъра на Лондон, когато мъж се вряза с автомобила си в пешеходци и уби четирима души, а секунди по-късно уби полицай с хладно оръжие пред парламента.

Други 23 души загинаха при самоубийствен атентат на концерт в Манчестър през май. През следващия месец полицията арестува 21 заподозрени, след като трима екстремисти се врязаха с автомобил в пешеходци на Лондон бридж, а след това атакуваха хора в ресторанти и барове. При атаките загинаха 8 души.

Един арест беше извършен след атака в Северен Лондон, когато ван се блъсна в богомолци пред джамия. Един човек загина.

Марк Роули от звеното за борба с тероризма заяви, че полицията арестува заподозрян всеки ден.

Той поясни, че за период от три години до март 2017 г. полицията е осуетила 13 потенциални атаки, но през следващите 17 седмици бяха извършени четирите атаки, докато властите предотвратиха други шест.

Данните показват още, че сред 379-те задържани на 123-ма са повдигнати обвинения, като на 105 за тероризъм, а 189 души са освободени без да им се повдигат обвинения.