Първият опит на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" да пробва силата си в Бундестага се провели, след като мнозинството депутати гласуваха против искането, информира ДПА.

"Алтернатива за Германия" е първата голяма крайнодясна партия, която влиза в долната камара на германския парламент от Втората световна война. Партията спечели 12,6% на парламентарните избори през септември.

Минути след откриването на първото заседание, останалите пет политически партии отхвърлиха предложение на "Алтернатива за Германия" срещу ветерана Херман Ото Солмс от Свободната демократическа партия относно ръководенето на днешните парламентарни процедури преди избора на председател.

76-годишният Солмс заяви пред депутатите, че са изправени пред ново предизвикателство, което е в резултат на недоверието на гражданите към политическите лидери.

На днешното заседание на 709-местния парламент - най-големият демократичен парламент в света - беше избран 75-годишният бивш финансов министър Волфганг Шойбле за председател на Бундестага.

Волфганг Шойбле избран за председател на Бундестага

Волфганг Шойбле избран за председател на Бундестага

501 депутати от 709 избраха Шойбле за председател

В същото време пред парламента се проведе демонстрация срещу влизането на "Алтернатива за Германия" в законодателния орган. В неделя около 12 000 души протестираха по улиците на Берлин срещу присъствието на партията в парламента.