Девет полицаи са убити при бунтовническа атака в щата Ракхайн в Мианма, съобщи "АФП", позовавайки се на полицията.

Напрежението се увеличава заради етнически и религиозни конфликти.

"Девет полицаи са били убити, единият е ранен, а друг е изчезнал", съобщи старши полицейски служител пред АФП.

Атаката е извършена в село северно от главния град на Ракхайн - Ситуе.

Никоя група все още не е поела отговорност и АО не може да бъде достигнато веднага за коментар.

Местният администратор потвърдил, че разследванията са в ход.

Кървави военни репресии през 2017 г. принудиха около 740 000 мюсюлмани на границата с Бангладеш да бъдат обект на насилие.

Въоръжените сили сега водят война срещу бунтовническа група, която твърди, че представлява етнически будисти на Ракхайн, население, което също е обвинено в подпомагане на войници за изгонването им от Рохинга.

През последните месеци Араканската армия организира няколко атаки срещу силите за сигурност и официалните лица в борбата си за повече автономия и права за хората от Ракхайн.

Ракхайн е недостъпна извън внимателно контролираните от правителството пътувания и информацията е трудно да се провери самостоятелно. Части от северния щат отново са погълнати от конфликти.

Военните донесоха хиляди подкрепления и бомбардират позиции на АА с тежка артилерия.

Няколко хиляди души са били принудени да напуснат домовете си заради насилието.

Около 100 местни администратори подадоха масово оставката си този месец, призовавайки за освобождаването на четирима колеги, за които се съобщава, че са били арестувани за връзки с АА.

Групата засили дейността си в края на миналата година, когато имаше смъртоносна атака срещу четири полицейски поста по време на Деня на независимостта в началото на януари, която фокусира вниманието на страната и предизвика бързото отмъщение на военните.

Тринадесет полицаи бяха убити при атака и в безпрецедентен ход цивилното правителство инструктира военните да се справят с бунтовниците.

Това стана само няколко седмици, след като военните обявиха едностранно примирие срещу етнически въоръжени групировки от другата страна на Мианма, позволявайки на армията да съсредоточи усилията си в Ракхайн.