Предупреждение на високопоставен държавен служител, че всеки, който се ваксинира срещу COVID-19 с руската ваксина "Спутник V", трябва да се откаже от алкохола в продължение на почти два месеца, предизвика остра реакция сред някои руснаци, които определиха ​​искането за неразумно, предаде "Ройтерс".

Анна Попова, ръководител на надзорния орган за защита здравето на потребителите, заяви пред радио "Комсомолская правда" вчера, че хората трябва да спрат да пият алкохол поне две седмици преди да получат първата от двете инжекции. Те трябва да продължат да се въздържат от алкохол още 42 дни, посъветва тя.

Близо 2 млн. дози са произведени от руската ваксина "Спутник V"

Близо 2 млн. дози са произведени от руската ваксина "Спутник V"

Това щяло да позволи масова имунизация на руснаците

"Спутник V", лицензирана по ускорен процес преди края на клиничните изпитвания, се дава на на първо място на лекари, войници, учители и социални работници, като мащабно ваксиниране в национален мащаб трябва да започне тази седмица. Има 21 дни между двете дози от руската ваксина.

"Това наистина ме притеснява", коментира Елена Кривен, жителка на Москва, като допълва: "Малко вероятно е да не мога да пия в продължение на 80 дни, а смятам, че стресът върху тялото от отказването от алкохола, особено по време на празничния период, би бил по-лош от (страничните ефекти на) ваксината и нейните предполагаеми ползи."

Кривен е визирала главно официалния празник Нова година. Много руснаци ще прекарат първите 10 дни от 2021 г., почивайки у дома или в чужбина, период, свързан с по-висока употреба на алкохол.

Руснаците са сред най-големите пиячи в света, въпреки че консумацията рязко е спаднала от 2003 г. насам.

Попова предупреди, че алкохолът ще намали способността на организма да изгражда имунитет към COVID-19.

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Не е първият случай...

"Това е натоварване на тялото. Ако искаме да сме здрави и да имаме силен имунен отговор, не пийте алкохол", настоя тя.

Нейният съвет беше оспорен от Александър Гинцбург, разработчик на ваксината. Каналът на "Спутник V" в "Туитър" днес публикува неговите съвсем различни съвети над снимка на холивудския актьор Леонардо Ди Каприо, който вдига чаша шампанско.

"Една чаша шампанско няма да навреди на никого, не дори на имунната ви система", увери Гинцбург.

Той посочи, че би било разумно да се намали употребата на алкохол с разумно количество, докато тялото изгради имунитет, но изтъкна, че няма нужда да се отказва напълно.

Изключително важно е обаче, настоя той, да се въздържате от алкохол три дни преди и след двете необходими инжекции. Той увери, че подобни съвети са едни и същи за всеки, който се ваксинира по света, а не са специфични за Русия или "Спутник V".

Темата породи оживена дискусия в социалните мрежи.

Русия се похвали с над 95% ефективност на ваксината си "Спутник V"

Русия се похвали с над 95% ефективност на ваксината си "Спутник V"

40 000 доброволци участват в третата фаза на клиничните изпитвания