Номинираният за министър на транспорта Пийт Бутиджидж защити решение на новата администрация в Белия дом, предаде Fox News.

Той заяви в четвъртък, че решението на новия американски президент Джоузеф Байдън да блокира тръбопровода Keystone XL ще има положителен ефект върху заетостта, въпреки опасенията на синдикатите за загубата на повече от хиляда работни места.

"Екологичните идеолози сега надделяха и над хиляда мъже и жени са вече без работа", се казва в изявление на Северноамериканските строителни синдикати след действието на Байдън.

Те ще бъдат компенсирани от нови позиции, създадени при преминаването на новата администрация към целите, съобразени с климата, увери Бутиджидж.

Припомняме, че Байдън планира да отмени разрешителното за петролопровода Keystone XL. Това ще е един от първите му актове като президент на САЩ, вероятно още в сряда, когато встъпи в длъжност. 

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази

Вече бившият президент на САЩ Доналд Тръмп посочи енергийния проект за 9 милиарда долара като приоритет.

Байдън бе вицепрезидент по време на администрацията на Барак Обама, когато бе отхвърлен проектът като противоречащ на усилията в борбата с климатичните промени.

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази, които вероятно ще бъдат подписани от Байдън още в първия ден на президентството.

Обама отряза проекта през 2015 г., като се мотивира, че Канада ще обере повечето икономически плодове, докато в същото време проектът ще увеличи емисиите на парникови газове. През 2017 г. Тръмп издаде разрешително работата по строежа да продължи. Няколко правозащитни организации съдят американското правителство.

И Върховният съд на САЩ блокира големия петролопровод Keystone XL

И Върховният съд на САЩ блокира големия петролопровод Keystone XL

Той се простира от катранените пясъци в Канада до бреговете на Мексиканския залив