Чеченци, живеещи във Финландия, се обявиха против местен лютерански свещеник, като го обвиниха в екстремистки изказвания. Това пише руското издание Газета. Ру.

30 чеченци са се събрали в неделя пред лютеранската църква във финландския град Раасепори за протест срещу доктора по теология Юхи Молари. Сред протестиращите са били и жени с деца със статут на бежанци. Те са издигнали плакати, на които пишело, че не са терористи и са питали защо свещеникът ги преследва.

Чеченците дошли да разкритикуват пастора, обвиняващ ги в екстремизъм, били водени от Микаел Стурше - защитник на правата на човека в Кавказ и собственик на сайта на чеченските сепаратисти „Кавказ - център". Преди 4 години той основал „Финско-руски граждански форум", който е организатор на акцията.

Труше съобщава, че акцията не е против църквата, а против пастора. Те обвиняват Молари, че е агент на Руското ФСБ, но той самият отхвърля това обвинение. Той посочва, че не обвинява всички чеченци в екстремизъм, но само приблигжените на Доку Умаров.