Правителството на Чехия обяви двама служители на посолството на Русия в Прага за персона нон грата и нареди да напуснат страната, обяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от АФП и "Ройтерс".

Бабиш поясни, че решението е взето, след като служител на руското посолство е разпространил фалшива информация за планирано отравяне на трима чешки политици.

"Един служител на посолството е изпратил измислена информация на разузнавателната служба BIS за планирана атака срещу чешки политици", каза Бабиш пред журналисти.

Ние приехме съответните мерки и решихме да обявим двама служители на посолството за персона нон грата, добави министър-председателят.

Полиция пази кмета на Прага от руски убийци

Полиция пази кмета на Прага от руски убийци

Оплакал се, че го следят, виждал едно и също лице "многократно"

По-рано тази година седмичникът Respekt съобщи, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация

Руските спецслужби подготвили покушение срещу двама чешки политици

Руските спецслужби подготвили покушение срещу двама чешки политици

Срещу кмета на Прага...

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чешката полиция засега не е открила доказателства за руски заговор за отравяне на пражки служители.