Чехия съобщи, че отваря напълно границите с Австрия и Германия от днес - 10 дни по-рано от планираното. Страната затвори границите със съседките преди почти три месеца като част от мерките срещу коронавируса, информира АФП.

Пътуващите от Германия, Австрия и Унгария ще могат свободно да влизат в Чехия от днес на обяд, като не са задължени да предоставят отрицателна проба за коронавирус и няма да бъдат поставяни под карантина.

Чехия отваря границите си от 15 юни

Чехия отваря границите си от 15 юни

От началото на март са установени 9200 случая на заразени с коронавирус в Чехия

Чехите все още изискват гражданите на някои държави, включително Великобритания и Швеция, да предоставят отрицателна проба за коронавирус преди да бъдат пуснати в страната.

Страната затвори границите си от 16 март, но вчера отвори границата си със Словакия и отмени всички ограничения за пътуване със съседа си.

Нов взрив на епидемията от новия коронавирус в Чехия

Нов взрив на епидемията от новия коронавирус в Чехия

Общият брой на заразените в Чехия вече е 5 886 души

Властите обявиха, че ще отворят границите за гражданите на "безопасни държави", включително и съседите, но също Швейцария, Финландия и държавите от Прибалтика, от 15 юни.

Ние отваряме за тези държави, каза пред журналисти премиерът Андрей Бабиш, като има предвид Австрия, Германия и Унгария, но не обясни причината за решението да отворят 10 дни по-рано.

Чехия е регистрирала почти 9500 заразени с коронавирус и 326 починали.