Чешкото правителство одобри разхлабване на строгите мерки срещу коронавирус с наближаване на края на наложената блокада до 11 април, предаде "Ройтерс".

Подготвя се отварянето на магазини за детско облекло и канцеларски материали, заяви министърът на индустрията Карел Хавличек във вторник. Ще бъдат разрешени и ограничени събития на открито в зоопаркове и ботанически градини, каза той пред информационна агенция CTK.

Връщат се в училище учениците от 1 до 5 клас.

Стотици на протест в Прага срещу ограниченията заради коронавируса

Стотици на протест в Прага срещу ограниченията заради коронавируса

Чехия затегна мерките заради ръст на заразените

Отменят се полицейският час и ограниченията за придвижване из страната, когато извънредното положение изтече на 11 април.

Разхлабването идва, след като броят на новозаразените за денонощие спадна под седемдневна средна стойност от 5000 за първи път от средата на декември. Хоспитализациите също са облекчени.

Броят на починалите обаче се е увеличил повече от два пъти до над 27 000 от началото на 2021 г. и е най-високият в света на глава от населението, според "Нашият свят в данни".

Чехия е една от най-тежко засегнатите страни от COVID-19. Магазини, ресторанти, услуги и повечето училищни класни стаи са затворени почти непрекъснато от октомври. През март правителството затвори всички училища и използва правомощия за извънредно положение, за да ограничи движението на хората до техните квартали.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

Правителството на министър-председателя Андрей Бабиш е подложено на критики от опозиционните партии за справянето му с пандемията.

Строгите мерки доведоха и до протести в страната.