Първият вицепремиер на Чехия и лидер на дясноцентристкото политическо движение "АНО" Андрей Бабиш се обяви за създаване на единна армия на Европейския съюз.

В интервю за вестник Lidové noviny, цитирано от ТАСС, той заяви, че е необходимо формирането на обединени въоръжени сили като отговор на периодично възникващите предизвикателства пред ЕС, включително за справяне с миграционната криза.

ЕС трябва надеждно да защити външните си граници. С тази задача най-ефективно може да се справи единна армия, убеден е той.

По думите му въоръжените сили на отделните страни членки на ЕС не могат да защитят европейските граници от нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка.  Бабиш смята още, че Европа се нуждае от такава армия също за защита основната европейска идея – свободното придвижване на хора, стоки и капитали.

Вицепремиерът изрази съмнение по повод ефективността на споразумението за урегулиране на проблема с нелегалната миграция между ЕС и Турция.

Недопустимо е Европа да дели охраната на собствениците си граници с Турция, възмути се той.

Според него проблемът с бежанците може да се реши с помощта на ЕС, ООН и Русия, като се разреши ситуацията в Сирия и Ливан.

Многократно чешкото ръководство се обявяваше в полза формирането на обединени въоръжени сили на ЕС. Сред най-големите поддръжници на идеята е настоящият държавен глава Милош Земан.