Чешките спецслужби задържаха дипломат от посолството на Русия в Прага, който незаконно е купувал патрони за пушки със снайпер и други боеприпаси, съобщи националното радио на Чехия.

Операцията по задържането му се е състояла на 25 юни, докато е купувал патрони на паркинг в град Ржичани в централната част на страната.

Заловеният е граждански служител в екипа на военния аташе на Русия, както и на една от руските спецслужби.

Купуваните от него боеприпаси са били предназначени за рускоезичния "сенчест свят" или директно за скрити операции на руските спецслужби на територията на ЕС.

За незаконно купуване на подобни материали присъдата е до 5 години затвор. Мъжът обаче е с дипломатически имунитет и няма да попадне зад решетките. Той е бил освободен и е отпътувал за Русия веднага след това.

Москва не е заявила протест срещу действията на чешките власти и е отзовала задържания служител при "пълна тишина", за да избегне официалното му депортиране.

"Беше им ясно, че са хванати със свалени панталони", коментира високопоставен дипломатически източник.

По думите му, това е сериозен случай, показващ, че руската администрация не се свени да използва подобни методи на територията на страни от Европейския съюз.

Преди три седмици Чехия депортира други двама руски дипломати - шефа на руския културен център в Прага Андрей Кончаков и неговия служител Игор Рибаков. Има данни, че двамата са офицери от руските спецслужби. Москва от своя страна арестува съветника на председателя на руската космическата агенция "Роскосмос" Иван Сафронов по подозрение, че е предавал на чешките спецслужби информация за доставките на руско оръжие за Близкия Изток и Африка.

В руското посолство в Прага работят около 140 служители. За сравнение - в американското работят около 70 души, а в китайското 30.

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Служител на руското посолство е разпространил фалшива информация