Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата в Чехия, напуснаха Прага, съобщи чешкият външен министър Томаш Петричек, цитиран от ТАСС.

Чехия не откри доказателства за руско покушение срещу политици

Чехия не откри доказателства за руско покушение срещу политици

Рицин бил подготвен заради премахване на паметник

На 5 юни чешкото външно министерство уведоми за решението на руското посолство в Прага да експулсира двама служители на посолството.

Преди това чешкият премиер Андрей Бабиш каза на пресконференция, че двама руски дипломати са обявени за персони нон грата.

Решението е взето, след като служител на руското посолство е разпространил фалшива информация за планирано отравяне на трима чешки политици.

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Един служител на посолството е изпратил измислена информация

Седмичникът Respekt съобщи, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чешката полиция засега не е открила доказателства за руски заговор за отравяне на пражки служители.

Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

Със сигурност ще последва реципрочна мярка

Руското външно министерство предупреди Прага, че ще последва адекватен отговор и такива действия ще бъдат взети предвид в политиката на Русия спрямо Чешката република.