Русия ще отговори на решението на Чехия да експулсира двама служители на руското посолство, обяви руският депутат Владимир Джабаров пред РИА Новости.

Със сигурност ще последва реципрочна мярка, предупреди заместник-председателят на Комисията по външни работи към горната камара на руския парламент. Според него това ще влоши отношенията между двете държави и това е погрешен ход от страна на Прага.

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Един служител на посолството е изпратил измислена информация

По-рано днес Прага обяви, че гони двама дипломати след подаване на фалшив сигнал, че Москва планира да отрови трима чешки политици.

Междувременно руското посолство в Прага нарече решението "изфабрикувана провокация", която показва нежеланието на Чехия за нормализиране на обтегнатите отношения.

"Това е изфабрикувана провокация. Това е недружелюбна стъпка, която се основава на неподкрепени твърдения в медии, показва, че Прага не желае нормализиране на руско-чешките отношения, които се влошиха в последно време не по наша вина. Ние сме дълбоко разочаровани от този подход на нашите чешки партньори, които допълнително намалиха пространството за конструктивен диалог", подчерта посолството.

По-рано тази година седмичникът Respekt съобщи, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чешката полиция засега не е открила доказателства за руски заговор за отравяне на пражки служители.