Чешкият президент Милош Земан за втори път възложи мандат на премиера Андрей Бабиш в опит да сформира ново правителство, съобщава "Ройтерс".

През декември 2017 г. Бабиш състави правителство на малцинството, което не получи доверие по време на гласуване в парламента през миналата седмица.

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

111 от 180 депутати гласуваха за сваляне на имунитета на Бабиш

Бабиш, милиардер и лидер на партия ANO, която спечели изборите през октомври миналата година, не може да привлече други партии за коалиция, тъй като е обвинен в злоупотреби с евросредства преди 10 г.

Днес Земан прие оставката на Бабиш, но веднага му възложи мандат да се опита да формира правителство след преговори с другите партии.

Земан води с близо 43% на изборите в Чехия

Земан води с близо 43% на изборите в Чехия

Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, предстои балотаж

Преди двамата лидери имаха разногласия помежду си. Земан обеща да възложи нов мандат на Бабиш, оказвайки натиск върху другите партии да сътрудничат, докато Бабиш и ANO подкрепят Земан за нов мандат на предстоящия тази седмица балотаж за президент.

Чешкият президент обяви, че ще даде време на Бабиш да сформира мнозинство в 200-местната долна камара, където ANO има само 78 места.

Но Земан подчерта, че в случай на загуба на изборите тази седмица, той отново ще назначи Бабиш за премиер преди да му изтече мандатът на 7 март.

Бабиш изрази надежда партиите да бъдат по-склонни на компромис при втория опит за формиране на правителство.

Новото чешко правителство не получи вот на доверие

Новото чешко правителство не получи вот на доверие

Премиерът Бабиш трябва да бъде съден за финансови злоупотреби

Някои партии намекнаха, че са готови да участват в разговорите, но само Комунистическата партия обяви, че няма проблем Бабиш да бъде премиер, въпреки че е разследван.

Милиардерът твърди, че кабинетът му ще поеме проевропейски курс и няма да настоява за организиране на референдум за излизане от ЕС.

Социалдемократите, които управляваха страната преди изборите през октомври, ще проведат конгрес през февруари, на който ще решат дали да се присъединят към ANO.