Четирима души пострадаха при експлозия в елитна военна академия в руския град Санкт Петербург, съобщават ТАСС и други медии.

АП информира за трима ранени, като се позовава на военното ведомство. Министерството пояснява, че е възникнала експлозия в ранния следобед във Военно-космическата академия "Можайски", която подготвя офицери за частите за противоракетна отбрана.

Снимка 415829

Източник: ЕПА

ТАСС информира, позовавайки се на пресслужбата на Следствения комитет, че военни следователи са възбудили наказателно дело за опит за убийство във връзка с взрива в академията.

Инцидентът е станал около 13,30 часа московско време.

По предварителна информация четирима военнослужещи са получили различни травми, оказва им се медицинска помощ, животът им е извън опасност, съобщиха от Следствения комитет.

Източник коментира пред ТАСС, че за момента основната версия за взрива е небрежно боравене с боеприпаси.

Няколко прозореца са счупени на втория етаж на сградата. Курсантите са евакуирани. Местният сайт "Фонтанка" съобщава, че експлозията е в резултат на детониране на експлозивно устройство с 200 грама тротилов еквивалент.

Снимка 415826

Източник: ЕПА

Базираният в Санкт Петербург новинарски канал 78.ru информира, позовавайки се на източник от службата за извънредни ситуации, че експлозията е станала при опит за преместване на снаряд. Медията пояснява, че в резултат на експлозията се е срутило стълбище, което е довело до блокирането на 15 курсанти на третия етаж.

Снимка 415825

Източник: ЕПА