Жителите на Северна Япония са предупредени да стоят далеч от планинските райони, след като четирима души бяха убити при нападение на мечка, пише „Гардиън”.

В последно време в района се забелязва драматично увеличение на мечките.

Полицията в префектура Акита откри тялото на жена, която се предполага, че е убита от мечка в планинска местност през уикенда. Първоначално властите са имали затруднения при идентифицирането на 74-годишната Цува Сузуки, тъй като е била обезобразена от животното. Според телевизия NHK жената е събирал растения в гората, когато е била нападната.

Преди това трима мъже – двама на около 70-годишна възраст и един на около 60-годишна възраст, са починали вследствие на „тежки” наранявания при отделни нападения в същия район.

Мъжете са събирали бамбук в гората, според японски медии.

Такеши Комацу, местен ветеринар, заяви, че е възможно и четиримата да са убити от една и съща мечка. „След като е опитала човешка плът (за първи път), мечката може да е разбрала, че може да я яде”, поясни Комацу пред агенция Kyodo.

За периода 1979-2015 година в Акита има 8 смъртни случая.

През тази година над 1200 пъти са забелязани кафяви и черни азиатски мечки в Северна Япония – почти двойно повече в сравнение с 2015 година. В някои случаи животните са забелязани до жилищни райони.