"Не е имало нищо подобно в човешката история", каза прочутият проф. Ноам Чомски в септемврийско интервю за "New Statesman". "Достатъчно възрастен съм, за да си спомня много ярко заплахата, че нацизмът може да завладее голяма част от Евразия, което не беше напразна тревога. Американските военни плановици наистина предвиждаха, че войната ще завърши с доминиран от САЩ регион и с доминиран от Германия регион. Но дори това, достатъчно ужасно, не беше като края на организирания човешки живот на Земята, което ние сме изправени пред."

Намираме се в изумително сливане на много тежки кризи, счита той.

Описвайки опасностите за света, той спомена ядрената война, екологичната катастрофа и рязкото влошаване на демокрацията.

Чомски този път похвали американския президент Доналд Тръмп за напредък в справянето с първите две опасности, но го укори, че не се е справил с последната.

"За влошаването на демокрацията стана шега. Изпълнителната власт на правителството на САЩ е напълно изчистена от всякакъв дисидентски глас. Сега е останала група от подмазвачи ", каза той.

Коронавирус: Ноам Чомски обвини Тръмп, че е виновен за смъртта на хиляди американци

Коронавирус: Ноам Чомски обвини Тръмп, че е виновен за смъртта на хиляди американци

Работел за корпорациите и против средната класа американци

Интервюто се проведе преди първата среща на върха на Прогресивния интернационал, насрочена за 18-20 септември. "Прогресив интернешънъл" е организация, създадена от сенатора Бърни Сандърс и гръцкия бивш финансов министър Янис Варуфакис, насочена към противодействието на десния авторитаризъм.