Президентът на Филипините Родриго Дутерте се срещна с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Манила, съобщи АП.

На срещата двамата обсъдиха ядрената програма на Северна Корея и упреците за нарушения срещу правата на човека от страна на правителството във Филипините.

Припомняме, Родриго Дутерте е сочен за това, че нарушил основните човешки права и свободи в хода на войната в страната срещу наркоразпространението. Дутерте е на власт вече от 13 месеца и провежда явна война наркозависимите и разпространителите на дрога. Според правозащитници войната на Дутерте е отнела хиляди човешки животи, а действията му са "престъпление срещу човечеството".

Темата за обвиненията по адрес на Дутерте обаче остана на заден план, след като двамата се съсредоточиха върху въпроса с КНДР.

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР се нуждае от ядрени оръжия само за да предотврати инвазия

"Вие идвате във време, в което аз мисля, че светът не е толкова добър, особено на Корейския полуостров", посочиl Дутерте и добавиl, че в света има по-важни глобални проблеми като тероризма.

Припомняме, депутатите във Филипините гласуваха за запазване на военното положение на южния остров Минданао до края на годината, давайки повече време на президента Родриго Дутерте да се справи с екстремистите, съюзили се с ДАЕШ ("Ислямска държава").

Удължиха военното положение на филипинския остров Минданао

Удължиха военното положение на филипинския остров Минданао

261 депутати се съгласиха да се удължи военното положение

Според Дутерте войната в Марави и ограничаването на екстремистите е в пъти по-важно от всичко останало. "Човешките права да не ходят там", заяви Дутерте визирайки положението в Марави.

Част от срещата между Дутерте и Тилърсън премина без присъствието на журналисти. Преди срещата обаче говорителят на Дутерте Ернесто Бела заяви, че във Филипините, както в другите страни, приветстват да се изказват притеснения като тези за нарушенията на правата на човека. "Винаги сме имали предвид този въпрос в нашите дискусии и ангажименти с чужди правителства, особено със западните демокрации", обясни Бела.

Президентът на Филипините никога няма да посети "въшливите" САЩ

Президентът на Филипините никога няма да посети "въшливите" САЩ

Нова бурна атака на Родриго Дутерте

"Не виждам конфликт - няма никакъв конфликт в това, че помагаме в тази ситуация и нашите виждания относно опасенията за нарушаването на човешките права, които имаме по отношение на начина, по който те извършват своите дейности за борба с наркотиците", обясни преди срещата Тилърсън. По думите му на Филипините започват да контролират ситуацията.