НАТО ще се опита да се обвърже чрез съдържателен диалог с Русия. Това е заложено в третия годишен доклад на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщава ТАСС.

"Като част от цялостния подход за колективна отбрана, алиансът ще търси подобряване на прозрачността и намаляване на риска от ескалация чрез обвързване в съдържателен диалог с Русия", се пояснява в ежегодния доклад.

България отделила 1,3% от БВП за отбрана през 2016 г.

България отделила 1,3% от БВП за отбрана през 2016 г.

За момента страната ни не изпълнява критерия на НАТО

Столтенберг също подчертава, че през 2016 г. НАТО е продължил "политическия диалог с Русия, провеждайки три срещи на Съвета НАТО-Русия за обсъждане на ситуацията в и около Украйна, прозрачността и намаляване на риска, както и Афганистан".

В друга част от доклад се пояснява, че НАТО е постигнала напредък в киберотбраната, информират руски медии.

Снимка 283101

Източник: ЕПА

Организацията е регистрирала средно по 500 киберинцидента всеки месец през 2016 г., което е увеличение с около 60%.

Ройтерс отбелязва, позовавайки се на изнесената информация, че европейските страни членки на алианса са увеличили парите за отбрана, но все още остават под изисквания праг от 2% от БВП на всяка страна.

През миналата година САЩ са отделили 3,61% от БВП в сравнение с 3,58% през 2015 г. Общо страните членки в Европа са отделили 1,47% през 2016 г. в сравнение с 1,44% през 2015 г.

Общите данни за НАТО за миналата година показват, че са отделени 2,43% в сравнение с 2,40% през предходната година.

Само четири европейски страни - Естония, Гърция, Полша и Великобритания - са изпълнили стандарта от 2% от БВП през миналата година.

Франция е похарчила 1,79%, а Германия - 1,2 на сто.

НАТО е силна организация, защото успява да се адаптира. Когато светът се променя - НАТО се променя, отбеляза Столтенберг.

По думите му докладът подчертава как НАТО се адаптира в новата среда в областта на отбраната чрез подсилване на колективната отбрана и стабилност извън границите си.

Той припомни, че четири многонационални батальона са разположени в Естония, Латвия, Литва и Полша, като най-малко 17 държави членки ще изпратят свои войници.

НАТО също така ще продължи да приобщава държавите от Балканите.