Експертите се опасяват, че жертвите на COVID-19 по света може да се удвоят преди да бъде завършена работата по ваксина срещу коронавируса, предаде CNN.

Предупреждението идва, след като статистиката отчете над 1 милион жертви на болестта - поредният крайъгълен камък в кратката, но опустошителна история на пандемията.

Броят на загиналите от коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, сега възлиза на 1 000 555, според данни от университета "Джон Хопкинс".

Над 1 млн. починали от коронавирус от 33 млн. случая по света

Над 1 млн. починали от коронавирус от 33 млн. случая по света

1 000 009 починали по света при 33 018 877 случая.

Мрачната картина стана факт за по-малко от 9 месеца, след като първият смъртен случай беше потвърден от китайските власти в град Ухан.

Оттогава вирусът наруши ежедневието на милиарди хора по света и причини мащабни икономически щети. Повече от 33 милиона случая са потвърдени в световен мащаб.

Русия вече регистрира ваксина и започна да я прилага върху хора, но тя беше посрещната скептично от световната медицинска общност. Руските власти регистрираха препарата преди започването на третата фаза от изпитания върху хора, без която според световните стандарти никой медикамент не може да бъде приложен в медицинската практика. Същевременно излезе информация, че през първите две фази в изпитанията са участвали само 76 души, а в публикуваните данни за имунния отговор при много от пациентите има пълна идентичност, каквато статистически е почти невъзможна.